Sprekers symposium Recht van spreken

Nicole le FeverNicole le Fever is journalist. Tot 2011 was zij correspondent voor het NOS Journaal vanuit het Midden Oosten. Haar standplaats was Amman, Jordanië. In haar verslagen probeerde zij aan de hand van verhalen van burgers te laten zien dat in deze regio meer speelt dan conflicten en religieus fanatisme. Sinds 2011 is ze werkzaam op de redactie van de NOS. Le Fever ontving in 2011 de ereprijs “Journalist voor de Vrede”, een prijs die jaarlijks wordt toegekend door het Humanistisch Vredesberaad.
Paul AbelsProf. dr. Paul Abels is bijzonder hoogleraar Governance of Intelligence and Security Services, verbonden aan het Institute of Security and Global Affairs (ISGA) van de Universiteit Leiden. Zijn onderzoeksonderwerpen zijn (aan)sturing en functioneren van inlichtingen- en veiligheidsdiensten, vraagstukken van toezicht, rol en positie van de diensten in het bredere veiligheidsbestel, intelligence leadership, inlichtingenvergaring als professie en ethiek van het inlichtingenwerk. Abels is gepromoveerd als kerkhistoricus en heeft ruim dertig jaar ervaring als adviseur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).    
Renee FrissenRenée Frissen studeerde in 2006 af in Theaterwetenschappen en is daarna verder gegaan met de research master Cultural Analysis, en studeerde cum laude af. Op 5 november 2016 won zij de AUV-alumnusprijs voor belangrijke maatschappelijke initiatieven. Ze kreeg de prijs voor OpenEmbassy, een online helpdesk voor statushouders. Zij is de oprichter en directeur van OpenEmbassy. Daarnaast is zij actieonderzoeker bij het Instituut voor Publieke Waarden.
Bas HeijneBas Heijne is schrijver, essayist en vertaler. Hij publiceerde twee romans, verschillende verhalenbundels en een groot aantal essays, waaronder Onredelijkheid (2007) en Moeten wij van elkaar houden (2011). Wekelijks schrijft hij voor NRC Handelsblad een veelbesproken column. Eind 2013 hield Bas Heijne de spraakmakende Huizinga-lezing De betovering van de wereld. In het academisch kalenderjaar 2017/2018 is hij de Vrije Schrijver van de Vrije Universiteit te Amsterdam.
Peter KerkhofProf. dr. Peter Kerkhof is universitair hoofddocent Communicatiewetenschap aan de Vrije Universiteit en onderzoeker bij en directeur van het Amsterdams Centrum voor onderzoek naar Social Media-VU) (ACSM). Kerkhof onderzoekt naar hoe organisaties social media inzetten en hoe binnen social media het contact tussen organisaties en individuen verloopt.
Joris Luyendijk
Joris Luyendijk is journalist, gespecialiseerd in de Arabische en islamitische wereld. Luyendijk werd bekend als verslaggever vanuit diverse standplaatsen in het Midden-Oosten. Voor The Guardian deed Luyendijk antropologisch onderzoek naar de financiële wereld en schreef daar blog artikelen over. Zo ontrafelde hij wat er mis is met de financiële wereld. Met zijn boek 'Dit kan niet waar zijn' over de financiële wereld in 'The City' van Londen veroorzaakte hij een kleine aardbeving. Het ging meer dan 300.000 keer over de toonbank. Hij schreef in totaal vier boeken, waaronder: 'Een goede man slaat soms zijn vrouw', 'Het zijn net mensen' en 'Je hebt het niet van mij maar'. 'Dit kan niet waar zijn' ontving de NS Publieksprijs.
Gerard van der SteenhovenProf. dr. Gerard van der Steenhoven is verantwoordelijk voor de algehele leiding en strategie van het KNMI en is tevens Chief Science Officer. Hier voor was Van der Steenhoven decaan van de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Universiteit Twente. Tussen 2000 en 2008 was hij als bijzonder hoogleraar experimentele kernfysica verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Gerard van der Steenhoven studeerde experimentele natuurkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Jacquelien van StekelenburgProf. dr. Jacquelien van Stekelenburg heeft de opleiding Sociale Psychologie aan de VU gestudeerd. In 2001 studeerde ze met genoegen af en in 2006 promoveerde ze cum laude in dat vakgebied, op ‘motieven om mee te doen met protest’. Sinds 2006 werkt ze op de afdeling Sociologie van de VU: eerst als postdoc, later als universitair hoofddocent. Ze was onderzoeksmanager bij de afdeling Sociologie, nu is ze er afdelingshoofd. 
Ronald ZwarterRonald Zwarter is sinds november 2012 plaatsvervangend korpschef van Groningen en hoofd Bedrijfsvoering van de Eenheid Noord-Nederland. Eerder was hij onder andere districtchef bij de regiopolitie Groningen en de regiopolitie Drenthe. Ook was hij adviseur en programmaleider van Politietop Divers. Ronald Zwarter studeerde Cultuur, Organisatie en Management aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarnaast volgde hij diverse management-leergangen aan de School voor Politieleiderschap.

Fotografie Nicole le Fever: NOS/Stefan Heijendael, Bas Heijne: Eddo Hartman