Opening Academisch Jaar 2 september 2019

Wij zijn de baas!

Samen met gastspreker Paul Rosenmöller, twee jonge leiders en Vrije Schrijver Arnon Grunberg nemen we je mee in het thema van democratisch leiderschap. Zijn wij wel écht de baas? Hoe vergroot je de weerbaarheid en besluitvaardigheid van de democratie met democratisch leiderschap? En hoe ziet dat leiderschap er uit? We gaan rond de tafel met leiders die de balans zoeken tussen draagvlak en initiatief nemen, tussen goed luisteren en vertalen naar rechtvaardige acties. Acties die iedereen uitnodigen en uitdagen mee te werken aan een betere, gezamenlijke toekomst. Jouw toekomst!

Met de Opening Academisch Jaar maken we een start met het jaarthema Governance for Society dat we dit jaar verder zullen uitdiepen. We hopen je 2 september te ontmoeten!

15.15 uur
Koffie en thee in de Foyer
16.00 uur
Het programma opent met een speech van Mirjam van Praag en een keynote van Paul Rosenmöller. Daarna is er onder leiding van Eva Brouwer een rondetafelgesprek met jonge leiders (Diederick van der Wijk van Regufees Forward en Pieter Lossie, voorzitter van LAKS). Vrije Schrijver van de VU, Arnon Grunberg houdt een verhaal en the Brotherhood Brassband zorgt voor de muzikale omlijsting.
17.15 uur
Borrel in de Foyer

Mirjam van Praag
Mirjam van Praag is sinds 1 maart 2018 voorzitter van het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij is samen met de rector en de vicevoorzitter verantwoordelijk voor het dagelijkse bestuur van de VU.
Paul Rosenmöller
Paul Rosenmöller is voorzitter van de VO-raad, de Nederlandse belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs, en fractievoorzitter van GroenLinks in de Eerste Kamer.
Arnon Grunberg
Arnon Grunberg is een Nederlandse schrijver. Hij is sinds 1 juni 2019 de Vrije Schrijver aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij zal tijdens zijn aanstelling reflecteren op het thema Governance for Society, over de weerbaarheid van de democratie.
Eva Brouwer
De presentatie is in handen van Eva Brouwer, dagvoorzitter en auteur van het boek 'In 10 stappen je podium pakken'. Zij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en werkte tien jaar bij RTV Utrecht als presentator van het dagelijkse nieuwsbulletin. Nu werkt Brouwer als dagvoorzitter en presentatiecoach met als motto 'Pak je Podium!'
Diederick van Wijk
Diederick van der Wijk startte in 2017 samen met David Hwan, Forward Incubator (voorheen Refugees Forward), om ondernemers met een vluchtelingenachtergrond te ondersteunen in het opzetten van een eigen bedrijf. Inmiddels is Forward Incubator actief in Rotterdam en hebben 45 ondernemers het programma doorlopen, waarvan 26 een bedrijf zijn gestart. Forward Incubator leunt op vrijwillige inzet van ervaren ondernemers, ambitieuze studenten en het bedrijfsleven.
Pieter Lossie
Klimaatspijbelaar Pieter Lossie (17) uit Harmelen is de voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), vertegenwoordiger van een miljoen scholieren in Nederland. Als politiek lobbyist en organisator van YouthforclimateNL sprak hij tijdens de grote scholierenstakingen met Mark Rutte en Eric Wiebes. Hij is nu bezig zijn vwo-diploma te halen.
Brotherhood BrassbandDe Brotherhood Brassband is begin jaren tachtig ontstaan uit een groep Surinaamse en Antilliaanse vrienden. Met djembe’s, snaar- en tenordrums liepen ze mee in demonstraties tegen apartheid en om Nelson Mandela vrij te krijgen. Hun krachtigste communicatiemiddel is muziek, de enige taal ter wereld zonder landsgrenzen! In 1989 werd de naam drumband veranderd in brassband omdat blazers, campanaspelers en danseressen de band waren komen versterken. Nu speelt de band bigi poku, reggae met carnavalsritme, merenque, salsa en sambabrass-muziek. De band is met name bekend in Amsterdam-Zuidoost. Hun filosofie is: broederschap, respect, creativiteit, zelfontplooiing en een positief voorbeeld zijn voor zwarte jongeren.

Het programma vindt plaats in de Aula in het Hoofdgebouw van de VU, De Boelelaan 1105, Amsterdam.

De voertaal tijdens het programma is Nederlands. Voor internationale gasten is er een vertaler aanwezig. Er zijn headsets beschikbaar.

Wij nodigen hoogleraren van harte uit om deel uit te maken van het cortège. Graag uiterlijk 15 minuten voor aanvang van de bijeenkomst aanwezig zijn in de Foyer. Wij stellen het op prijs als u de toga van uw universiteit draagt.

Heeft u vragen? Mail dan naar oaj@vu.nl

Bezoek ook het VU On The Roof Film Festival van 3 t/m 6 september, waarin we verder gaan met het thema 'Governance for Society'.