Terugblik On the Roofff 2017: Sustainable edition

We onderschatten de dreiging van klimaatverandering. Documentairemaker Bernice Notenboom riep daarom het publiek bij de Opening Academisch Jaar van de VU, maandagmiddag 4 september, op meer passie te tonen bij het delen van alarmerende onderzoeksresultaten. Met deze toespraak was een week vol discussies, films en ontmoetingen rond het VU-thema Science for Sustainability van start gegaan.

De techniek is er, maar de mindset is cruciaal
Nog dezelfde avond liet een groep enthousiaste studenten van aan dit thema gerelateerde opleidingen zich inspireren door de zoektocht van acteur Leonardo DiCaprio in zijn documentaire Before the flood. Een van de studenten trok de conclusie dat de mindset cruciaal is. Zonder een verandering in ons denken, zal een duurzame transitie uitblijven.

Can we live in sophisticated modesty? Fotograaf Mark Edwards, die dinsdag naar de VU was gekomen om de opening van zijn tentoonstelling Whole Earth bij te wonen, betwijfelt het. Maar we hebben de technieken in huis om de gevolgen van het klimaatvraagstuk te ondervangen. Dat bleek ook later die avond. Journalist Marco Visscher sprak tijdens de officiële openingstalkshow van het On The Roof Film Festival met onder meer Roebyem Anders, oprichter van Sungevity, die een Rooftop Revolution beoogt. Zoveel mogelijk daken helemaal vol met zonnepanelen!

Positieve beweging tegen klimaatverandering
In openingsfilm How to Let Go of the World and Love All The Things Climate Can't Change is documentairemaker Josh Fox de wanhoop nabij wanneer alle doemscenario’s als gevolg van klimaatverandering hem duizelen. Hij gaat op zoek naar die mensen die geen andere keuze hebben dan de strijd aan te gaan met oliemaatschappijen en overheden die verzaken in te grijpen. Een milieuactivist van het eiland Tuvalu moet hem corrigeren: íedereen heeft uiteindelijk een keuzemogelijkheid.

Roebyem Anders en de andere panelleden, waaronder VU-docent Pieter van Beukering, merken op dat het delen van doemscenario’s er aan bij kunnen dragen dat je je eigen rol erin kan ontdekken. Maar wat je vooral moet willen is onderdeel zijn van een positieve beweging.

Een voortrekker van die enthousiasmerende beweging is schrijver en oud-politicus Jan Terlouw. Woensdagmiddag in de lunchpauze gaat hij in de centrale hal van de VU het gesprek aan met studenten. Hij spreekt hen aan op hun verantwoordelijkheid: pik het niet langer als de politiek en het bedrijfsleven jullie toekomst niet in acht nemen. Roos van Rijswijk, ook te gast, maakt het heel praktisch om duurzaam je studententijd door te komen. Maar werpt ook een dilemma op: duurzaam leven is alsnog teveel een privilege.

Laat je horen, hoe moeilijk dat ook is
Woensdagavond en donderdagavond stonden filmgesprekken op het programma met Vrije Schrijver Bas Heijne en journalist Mounir Samuel bij twee ijzersterke films uit het programma van World Cinema Amsterdam: The Wound en Mawlana. Die laatste film maakt goed duidelijk hoe maatschappelijke verandering heel erg moeilijk is als er constante dreiging en corruptie voelbaar is.

De slotfilm Newton stelt tegen daar een helder antwoord tegenover: pal staan voor democratisch stemrecht. Eerder deze avond hield lobbyist René Leegte VU-studenten voor hetzelfde te doen: denk zelf na en laat je horen in het duurzaamheidsdebat.

Blog door Joël Friso, programmamaker

Isaac Bullock