Martin Luther King lezing 28 november 2019

Gamechangers

Donderdagavond 28 november vond de Martin Luther King Lezing plaatst die dit jaar geheel in teken stond van jonge gamechangers. Jongeren die zich met hart en ziel inzetten om daadwerkelijk iets te doen aan de grote vraagstukken van deze tijd zoals migratie, kansengelijkheid, afval en klimaatverandering.
De avond begon met optredens van de genomineerden voor de Martin Luther King Spoken Word Wedstrijd in de Foyer. Bovenaan de trap, die als podium diende, brachten Mohamed Badaou, Nicole Whyte, Tom Strik, Latiffah Salima Baldeh en Erwin de Sterke hun poëtische woordkunsten die aansloten bij het gedachtegoed van Martin Luther King ten gehore. Vervolgens begeleidde Shay Kreuger, talkshow host van de avond, alle genodigden naar de Aula.

Mohamed Badaou

Kathleen Ferrier

Kathleen Ferrier, voormalig voorzitter van de Stichting Martin Luther King Lezing, vertelt in haar welkomstwoord dat we juist in deze tijd actief naar elkaar moeten luisteren en moeilijke onderwerpen niet uit de weg mogen gaan. ‘Actief luisteren, denken, verdiepen en respect tonen is waar het vanavond om draait’, zei ze.

Dan is het podium voor Samira Rafaela. Zij zit voor D66 in het Europarlement en verzorgt de Martin Luther King Lezing vanavond. Ze begint haar lezing met de dood van King en over de speech van Kennedy waarmee hij het verschrikkelijke nieuws bekend maakte. ‘Dominee King wordt vandaag de dag bewonderd, maar de strijd van King werd jarenlang niet gewaardeerd, zegt ze. En zo gaat dat nog steeds met activisten. ‘Activisten worden bijna per definitie verguisd. Juist door politici, zeg ik hier als politicus.’ Samira vertelt over haar ervaringen bij de Nationale Politie waar de strijd van activisten voelbaar werd. Een activist geeft door te bestaan volgens haar al aan dat de politiek voor hem of haar faalt. ‘Het is moeilijk om als welwillende politicus te horen dat je het niet helemaal goed doet.’ Toch ziet ze activisme niet als bedreiging maar juist als een kans om van koers te wijzigen. Samira daagt collega-politici, en zichzelf, uit om zelf ook een beetje activist te zijn vanaf de politieke zetel. ‘Zie protest als een ster aan de hemel, waarop je je eigen kompas bijstelt.’ Ze vertelt over haar ontmoeting met Obama en over de grote invloed die rolmodellen hebben. ‘De invloed van rolmodellen is enorm. De invloed van een gebrek aan rolmodellen echter net zo zeer.’ In haar slotzinnen spreekt ze alle jongeren aan. Zij mogen volgens haar nooit het geloof verliezen dat er voor hen geen plaats is in politiek en overheid. ‘Laat je niet van de wijs brengen. Laat je niet zomaar meer ‘wegsturen’. Wees assertiever, mondiger en sluwer’, aldus Samira.

Samira Rafaela

Babs Gons

Spoken word artiest Babs Gons brengt tussendoor twee spoken word-bijdrages. Daarna nemen Samira, Shay en de eerste drie gamechangers plaats aan tafel. Alle gamechangers vertellen over hun acties en idealen en sluiten af met een actieplan waar Samira mee aan de slag kan. Nina Schmitz, directeur van de  Movement On The Ground, vertelt hoe haar stichting klimaat- armoede- en oorlogsvluchtelingen helpt. Nina wil Samira graag meegeven dat we af moeten van het woord vluchteling. ‘Het zijn mensen die bij willen dragen aan de veiligheid van de gemeenschap waarin ze terecht komen.’ Heba Alibrahim is gevlucht uit Syrië en werkt voor War Child. Ze is psychologie aan de VU gaan studeren omdat ze graag oorlogsslachtoffers wil helpen om met hun trauma’s om te gaan en zich uiteindelijk beter te voelen. Een greep uit haar advies voor Samira: ‘Zie vluchtelingen als actieve deelnemers aan de maatschappij die ambities hebben en getalenteerd zijn.’ Darine el Houfi richtte ‘Leren voor de toekomst op’, een praktijk die huiswerkbegeleiding onder de marktprijs aanbied zodat het voor iedereen toegankelijk is. Niet alleen voor kinderen met rijke ouders. Hij stelt aan Samira voor om studenten uit achterstandswijken tegen een compensatie in te zetten voor de kinderen uit hun eigen wijken, als rolmodellen.

Debattafel

Debattafel2

De andere vier gamechangers nemen plaats. Jesse van Schaik en Ianthe Minnaert van Fridays for Future zetten zich in voor het klimaat. Ze adviseren aan Samira om er voor te streven de klimaatdoelen van Parijs écht te gaan behalen. Roland Vernooij houdt zich voor zijn promotieonderzoek aan de VU bezig met de bestrijding van bosbranden. ‘Europa moet zich sterk maken voor een eerlijk en doeltreffende belasting op uitstoot van broeikaskassen’, luidt zijn actieplan voor Samira. De laatste gamechanger, Fionn Ferreira, won een prijs met zijn methode om microplastics uit het water te filteren. ‘Het is van belang om beperkingen te stellen aan niet-recycleerbare kunststoffen en om composteerbare kunststoffen in te voeren.’
Samira dankt alle gamechangers voor hun verhalen en nodigt ze zelfs uit om hun verhalen ook in het parlement te delen.

Tot slot reikt de spoken word-jury bestaande uit Dave Ensberg, Babs Gons en Hella van der Wijst, de prijs uit aan de beste spoken word artiest: Latiffah Salima Baldeh! Gefeliciteerd!
Ze brengt haar woordkunsten nog eenmaal ten gehore.

Latifa Salima Baldeh

Winnaars Spoken Word wedstrijd