MARTIN LUTHER KING Lezing

Gamechangers

Jongeren roeren zich overal in de wereld. Met grote acties en kleinschalige initiatieven overtuigen zij burgers en politiek haast te maken met het oplossen van de grote vraagstukken van deze tijd: kansengelijkheid, migratie, afval en klimaatverandering. Deze jonge gamechangers doorbreken met hun vechtlust en creativiteit de overheersende besluiteloosheid.

Martin Luther King was een gamechanger. Zijn geweldloze strijd tegen rassenongelijkheid en racisme veranderde de wereld en gaf miljoenen mensen moed zelf de strijd aan te gaan tegen onrecht.

Samira Rafaela
Samira Rafaela - © Christian Creutz
De Martin Luther King Lezing 2019 staat geheel in het teken van activiteiten van jonge gamechangers. Van huiswerkbegeleiding tot hulp aan vluchtelingen en van afvalbestrijding tot klimaatacties. Hoofdspreker is de jonge Europarlementariër Samira Rafaela. Als dochter van ouders met een migrantenachtergrond weet zij dat gelijke kansen niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Na haar lezing schuift Rafaela aan bij de talkshowtafel onder leiding van Shay Kreuger. Daar vertellen verschillende jonge gamechangers over hun idealen en acties.

Martin Luther King
Martin Luther King is meerdere malen in Nederland geweest. In 1965 bezocht hij de Vrije Universiteit Amsterdam. Op 20 oktober behaalde hij er een eredoctoraat in de sociale wetenschappen aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen.

De Martin Luther King lezing 2019 - 28 November 19.30 - 21.15
Locatie: Hoofdgebouw VU - Aula

Button (Groen) - Meld je aan

Vanaf 19.00 uur:
Ontvangst met optredens van de vijf genomineerden voor de Martin Luther King Spoken Word wedstrijd.

Om 19.30 uur:
Programma gaat van start met een welkomstwoord van Kathleen Ferrier, waarna de lezing van Samira Rafaela volgt.

Babs Gons - Copyright Foto: LumenVervolgens nemen verschillende jonge gamechangers plaats aan de talkshowtafel onder leiding van Shay Kreuger. Zij vertellen over hun idealen en acties aan de hand van foto’s en beeldfragmenten. Tussen de gesprekken door is er een Spoken word bijdrage van Babs Gons, winnares van de Black Achievement Award 2018.

Na de talkshow volgt de uitreiking van de Martin Luther King Spoken Word wedstrijd award.

Rond 21.15 uur:
De avond wordt afgesloten met een borrel.

Zowel ontvangst als borrel zijn inclusief; hapjes zijn vegetarisch en drankjes alcoholvrij.

Samira Rafaela zit voor D’66 in het Europarlement. Als dochter van een joodse, Curaçaose, Nederlandse vrouw en een Ghanese, Nigeriaanse, moslimman weet ze dat kansengelijkheid niet vanzelfsprekend is.

Kathleen Ferrier is onder meer voorzitter Nederlandse UNESCO Commissie, voorzitter Stichting Martin Luther King Lezing, visiting professor Human Rights, Asian University for Women in Chittagong, Bangladesh. Van 2002 tot 2012 was ze Tweede Kamerlid voor het CDA.

Shay Kreuger - Copyright: Sanne DondersShay Kreuger (foto: ©Sanne Donders), talkshow host, startte in 2007 bij FunX haar radiocarrière. Tegenwoordig werkt ze bij NPO2. Televisie en radio zijn niet de enige plekken waar Shay haar kwaliteiten kwijt kan. Vanaf haar 18e treedt ze regelmatig op als spoken word-artiest en staat ze op het podium als presentator.

Gamechangers
Darine El Houfi heeft er in minder dan een jaar tijd voor gezorgd dat ‘Leren voor de Toekomst’ succesvol werd.  Fionn Ferreira is een Ierse jongen van 18. Hij won een prijs met zijn methode om microplastics uit het water te filteren. Roland Vernooij is promovendus aan de VU. Hij doet onderzoek naar bosbranden. Adil Izemrane is medeoprichter van Movement on the ground, een organisatie die vluchtelingen op de Griekse eilanden helpt. Heba Alibrahim is (derdejaars) student psychologie aan de VU, vluchteling uit Syrië en werkt voor War Child. Dila Dogan is een van de initiatiefnemers van de schoolstakingen voor het klimaat (YouthforclimateNL).

AFB Gamechangers

Boven (v.l.n.r.): Darine El Houfi, Fionn Ferreira en Roland Vernooij. Onder (v.l.n.r.): Adil Izemrane (Fotografie: Maartje Brockbernd), Heba Alibrahim en Dila Dogan.

De Martin Luther King Lezing vindt plaats in de Aula van het Hoofdgebouw van de Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, Amsterdam.

Tijd: vanaf 19.00 uur inloop, programma start 19.30 uur.

Toegang is gratis maar aanmelden verplicht. De voertaal is Nederlands.