Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Werken op de VU-campus

Laatst gewijzigd op 20 januari 2022
Praktische informatie over werken op de VU-campus tijdens de coronapandemie.

Blijf je houden aan de basisregels, ook als je op de VU bent. Kom niet naar de campus bij klachten en laat je testen. Blijf thuis als je wacht op de uitslag van een coronatest (van jezelf of een huisgenoot) of als je in isolatie bent na een positieve test. Kom je uit het buitenland of ben je in contact geweest met iemand die corona heeft? Gebruik dan de quarantainecheck van de rijksoverheid om te beoordelen of je in quarantaine moet.    

Bekijk voor meer informatie de flyer met basis- en campusregels (flyer wordt momenteel geüpdatet). Docenten kunnen voor meer informatie ook op de pagina Doceren en corona terecht. 

Let op: het dragen van een mondkapje op de VU is verplicht. We volgen hiermee het kabinetsbesluit van 14 januari 2021 over het dragen van mondkapjes op universiteiten. Meer informatie vind je hieronder in het vragenoverzicht.

Veelgestelde vragen

 • Mag ik als medewerker naar de VU komen? 

  Het advies van het kabinet luidt: ‘Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan’. Voor de VU betekent dit dat alle werkzaamheden vanuit faculteiten en diensten die op de campus nodig zijn om het praktijk onderwijs, tentamens en de ondersteuning van de bedrijfsvoering op de campus (veilig, schoon, etc.) fysiek te organiseren, zonder beperkingen (van thuiswerken of reizen) op de campus plaatsvinden. Voor de overige werkzaamheden blijft gelden: werk thuis, tenzij het echt niet anders kan. 

  Kijk op Fysiek gezond thuiswerken - Vrije Universiteit Amsterdam (vu.nl) voor tips over hoe je dit goed en gezond kunt doen. Bespreek met je leidinggevende wat dit voor jou betekent.  

  Ten allen tijde geldt: als je last hebt van verkoudheidsklachten, of een huisgenoot heeft koorts en/of is benauwd, blijf dan thuis, laat je testen en kom niet naar de VU. Gebruik de quarantainecheck van de rijksoverheid om te beoordelen of je in quarantaine moet. 

 • Ik ga promoveren, gaat mijn promotie door? 

  Voor academische plechtigheden (evenals diplomering en voorlichtingsactiviteiten) geldt dat deze kunnen plaatsvinden met een beperking van maximaal 75 personen per ruimte. Recepties voor of na een bijeenkomst zijn niet toegestaan.  

  Bij een academische plechtigheid is een mondkapje bij zitten of staan verplicht. De kandidaat, rector en opppositie  mogen - mits ze op minimaal 1,5m afstand zitten - het mondkapje afdoen als zij spreken. 

 • Hoe kan ik mijn onderwijs hybride of online aanbieden en waar kan ik terecht met vragen? 

  Ga naar vu.nl/online-education voor een overzicht van beschikbare tools, didactisch en technisch advies en tips en trucs voor online lesgeven en leren.

  VU NT&L, heeft samen met LEARN! Academy, AVC, SOZ en de UB ook extra handen geregeld die je op weg kunnen helpen.

 • Werkplekhygiëne

  • Op alle werklekken worden centraal (bij het secretariaat) hygiënische doekjes afgeleverd. De secretariaten dragen zorg voor verdere verspreiding.
  • Medewerkers kunnen met deze doekjes (bij aanvang van het werk) de werkplek schoonmaken: bureaublad, stoelleuningen, toetsenbord, muis en telefoon.
  • In verband met de hygiëne is het extra belangrijk om aan een schone flexwerkplek te werken. Om dit nog beter te faciliteren, zetten de schoonmaakbedrijven groene en rode kaartjes in. Na een schoonmaakronde ligt het kaartje met de groene kant naar boven (‘Deze werkplek is schoon’). Wil je na gebruik van de werkplek het kaartje omdraaien? (‘Deze werkplek is gebruikt’). Dan reinigt de schoonmaker de werkplek weer. De kaartjes zelf worden uiteraard ook gereinigd of vervangen na gebruik. De ‘gebruikte’ werkplekken worden dus voorlopig dagelijks schoongemaakt. De kaartjes worden gebruikt in de gebouwen op de campus met flexwerkplekken: het Hoofdgebouw, gebouw MF, NU-gebouw, Initium en het Transitorium.
  • Reguliere schoonmaakprogramma's in gebouwen zijn ingeregeld, met een verhoogde aandacht voor o.a. toiletten in relatie tot de mate van gebruik. 

  Heb je vragen of opmerkingen, neem dan contact op met FCO Servicedesk, servicedesk.fco@vu.nl, tel: (020) 598 57 77.

 • Ventilatie in de gebouwen

  Op de pagina Corona - veelgestelde vragen wordt hier uitgebreid bij stilgestaan. Zie de pagina veelgestelde vragen.

 • Is het 100% veilig op de VU?

  We doen er alles aan om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Absolute garanties kunnen we niet geven. We begrijpen dan ook de zorg van medewerkers en studenten rondom de veiligheid op de campus. Wel kunnen we er samen alles aan doen om het risico zoveel mogelijk te beperken door de gevraagde maatregelen op te volgen: houd je aan de maximale groepsgrootte van 75 personen, draag een mondkapje in de gebouwen, houd waar kan afstand ook al geldt de anderhalvemeterafstandsregel niet voor het onderwijs, blijf thuis bij klachten en laat je testen, gebruik twee keer per week een zelftest en was regelmatig je handen. In elk gebouw zijn stewards aanwezig om studenten de weg te wijzen en hen indien nodig actief aanspreken op het opvolgen van de maatregelen. De VU neemt daarnaast alle mogelijke maatregelen om de ventilatiesystemen in onze gebouwen maximaal in te zetten voor luchtverversing en monitort de situatie permanent. Ook vaccinaties helpen om het risico op besmetting en de eventuele gevolgen van een besmetting zo beperkt mogelijk te houden. 

 • Is het dragen van een mondkapje op de VU verplicht?

  Het kabinet heeft laten weten dat het verplicht is om een mondkapje te dragen op universiteiten: “voor iedereen tijdens verplaatsing door de school en wanneer u ergens zit of staat”. Dit betekent voor studenten en medewerkers het volgende:

  Studenten

  • Studenten dragen te allen tijde een mondkapje: het mondkapje gaat bij binnenkomst op en mag pas af zodra de student het gebouw verlaat. Ook als de student studeert moet het mondkapje opblijven. 
  • Er is één uitzondering, namelijk wanneer er tijdens de onderwijsactiviteit een onveilige situatie kan ontstaan zoals bij een practica waar wordt gewerkt met chemische stoffen. De betreffende faculteiten beoordelen om welke practica dit gaat en informeren hierover de studenten. 

  Medewerkers

  • Medewerkers dragen een mondkapje bij verplaatsingen in de gebouwen;
  • Als een docent 1,5 meter afstand kan houden van studenten mag de docent tijdens het verzorgen van de onderwijsactiviteit het mondkapje afzetten. Studenten moeten het mondkapje ophouden;
  • Voor de werkzaamheden in een kantooromgeving is het advies een mondkapje te dragen als er geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden. 

  Het kabinet adviseert een medisch mondkapje.

  Uitzonderingen voor het dragen mondkapje vanwege ziekte of beperking
  Er geldt een uitzondering voor mensen die vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen op plekken waar dat verplicht is. Het kan zowel om zichtbare als onzichtbare beperkingen of ziektes gaan. We vragen iedereen om hier begrip voor te hebben. Studenten en medewerkers voor wie deze uitzondering geldt moeten de uitzondering kunnen aantonen als hier om wordt gevraagd door bijvoorbeeld een beveiliger of steward. Studenten en medewerkers die een beroep doen op deze uitzondering kunnen – na het overleggen van documentatie die de uitzondering aantoont – ook een VU-verklaring ontvangen als ze dat prettig vinden. Deze kan dan als er om wordt gevraagd worden overlegd. Voor het aanvragen van een VU-verklaring kan contact worden gezocht met het On-Site Campusteam (On-site-campusteam@vu.nl).

 • Mijn vraag staat hier niet tussen, wat moet ik doen? 

  Kijk op VU.nl of neem contact op met je leidinggevende.