Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Werken op de VU campus

Laatst gewijzigd op 16 september 2021
Praktische informatie over werken op de VU-campus tijdens de coronapandemie.

Thuiswerken en thuis studeren blijven landelijk de norm. Je kunt alleen naar de VU-campus komen voor een toegestane activiteit.  

Houd je aan de landelijke- en campusregels rond corona

Blijf je houden aan de basisregels, ook als je op de VU bent. Kom niet naar de campus bij klachten en laat je testen. Blijf thuis als je wacht op de uitslag van een coronatest (van jezelf of een huisgenoot) of als je in isolatie bent na een positieve test. Kom je uit het buitenland of ben je in contact geweest met iemand die corona heeft? Gebruik dan de quarantainecheck van de rijksoverheid om te beoordelen of je in quarantaine moet.   

Let op: Het kabinet heeft voor vanaf 25 september verdere versoepelingen van de coronamaatregelen voor het onderwijs aangekondigd. In aanloop naar 25 september toe worden de veelgestelde vragen aangepast. Het laatste nieuws kan je ook volgen op vu.nl/corona. Daarop wordt kenbaar gemaakt wat de maatregelen voor VU betekenen.

Bekijk voor meer informatie de flyer met basis- en campusregels. Docenten kunnen voor meer informatie ook op de pagina Doceren en corona terecht. 

Veelgestelde vragen

 • Mag ik als medewerker naar de VU komen? 

  Thuiswerken is voorlopig nog de norm. De boodschap is daarmee aan alle medewerkers om thuis te werken, tenzij het écht niet anders kan. Voor alle duidelijkheid: medewerkers die fysieke geplande onderwijsactiviteiten verzorgen hebben uiteraard een geldige reden om naar de campus te komen. Deze activiteiten vinden immers op de campus plaats. 

  Kijk op vu.nl/thuiswerken voor tips over hoe je dit goed en gezond kunt doen. Bespreek met je leidinggevende wat dit voor jou betekent. 

  Ten allen tijde geldt: als je last hebt van verkoudheidsklachten, of een huisgenoot heeft koorts en/of is benauwd, blijf dan thuis en kom niet naar de VU. Op dit moment is de richtlijn dat : indien een hoog-risicocontact zelf (nog) niet is gevaccineerd, dient deze in quarantaine te gaan en zich bij de GGD te laten testen. Indien de persoon wel is gevaccineerd, hoeft deze niet in quarantaine. Wel moet men zich uiteraard onmiddellijk laten testen mochten alsnog klachten ontstaan. Gebruik de quarantainecheck van de rijksoverheid om te beoordelen of je in quarantaine moet. 

 • Updaten van VU-laptop

  Medewerkers met een Windows-werkplek kunnen via eduVPN verbinding maken met het VU-netwerk, zodat je voor updates of verlopen licenties niet naar de campus hoeft. Kun je thuis via eduVPN je laptop niet updaten, dan mag je naar de VU komen om dit te doen op je werkplek of bij de IT-servicebalie in het W&N-gebouw. Lees meer over updaten vanuit huis op VUweb/medewerker

 • Ik kom nu tijdelijk met de auto naar de VU. Kan ik de parkeerkosten per 1 januari 2021 blijven declareren?  

  Nee, de parkeerkosten kunnen niet langer gedeclareerd worden, voorlopig bieden we wel een gereduceerd tarief in de parkeergarages van de VU.  

  Van sommige medewerkers kan verwacht worden dat zij naar de VU komen. Dat kan zijn omdat zij een functie hebben die ervoor zorgt dat de vitale processen bij de VU blijven draaien of omdat zij een gebeurtenis op de VU moeten bijwonen die noodzakelijk geacht wordt. Zij hebben daarover afstemming met hun leidinggevenden. Deze medewerkers kunnen, als zij dat willen, met de auto naar de VU komen en met een korting in de VU-parkeergarage parkeren.  

  Op vertoon van de uitrijkaart en de VU-pas kan bij de securitydesk in het Hoofdgebouw een barcode gehaald worden. Het bedrag wordt vervolgens afgerekend bij de betaalautomaat in de betreffende parkeergarage. De korting werkt in al onze parkeergarages.  

  Indien de barcode niet goed werkt, druk dan op de intercomknop bij de betaalautomaat. Hiermee wordt 90% van alle problemen direct opgelost of er wordt informatie gegeven voor een eventueel vervolg. Teruggaan naar de securitydesk in het Hoofdgebouw is niet nodig.  

  Medewerkers betalen het kortparkeertarief van € 1,- per 17 minuten met een korting van € 20,- op het dagtarief van € 30,-. Medewerkers betalen een lager bedrag als korter geparkeerd wordt en nooit meer dan € 10,- per etmaal.  

   Deze tijdelijke maatregel wordt maandelijks geëvalueerd en indien nodig aangepast, omdat er maandelijks bekeken wordt of er voldoende parkeerplaatsen resteren voor het reguliere parkeergebruik.  

 • Gaat het onderzoek op de campus door?

  Onderzoeksactiviteiten op de campus kunnen doorgaan als deze strikt locatiegebonden zijn. Het onderzoek is afgeschaald naar het minimaal noodzakelijke niveau.

 • Ik ga promoveren, gaat mijn promotie door? 

  Alle promoties gaan door, fysiek, online of hybride. De Pedel neemt hierover contact op met de betrokkenen. Klik hier voor meer informatie en het protocol. 

 • Ik ben een toekomstige internationale medewerker/gast, maar ik moet in verband met corona mijn reis naar Nederland uitstellen, wat te doen? 

  Neem contact op met je leidinggevende of contactpersoon aan de VU en bespreek de mogelijkheden voor een latere start. En neem contact op met het International Office (international@vu.nl). 

 • Hoe kan ik mijn onderwijs online aanbieden en waar kan ik terecht met vragen? 

  Ga naar vu.nl/online-education voor een overzicht van beschikbare tools, didactisch en technisch advies en tips en trucs voor online lesgeven en leren. 

  VU NT&L, heeft samen met LEARN! Academy, AVC, SOZ en de UB ook extra handen geregeld die je op weg kunnen helpen. 

 • Ik heb een binnenlandse dienstreis gepland, wat moet ik doen? 

  De VU vraagt alle medewerkers om te beoordelen of een binnenlandse reis werkelijk noodzakelijk is, en of deze niet kan worden vervangen door een alternatief, zoals online vergaderen. Indien reizen noodzakelijk is, houd je dan te allen tijde aan de geldende algemene richtlijnen van de overheid en aan eventuele plaatselijke regels, zowel tijdens de reis als op je bestemming. 

 • Wat zijn de richtlijnen rond het reizen? 

  De VU volgt de richtlijnen van de overheid. Het algemene advies over het reizen het luidt momenteel:  

  “Reis alleen naar landen met een groen of geel reisadvies. Naar welk land je ook gaat, je kunt er te maken krijgen met coronamaatregelen zoals mogelijke eisen rond inreizen, een quarantaine- of testplicht. Ook kan de situatie in een land snel veranderen. Houd daarom altijd het reisadvies in de gaten.” Kijk hier voor de meest actuele reisinformatie vanuit de rijksoverheid.   

   De VU verwacht dat medewerkers en studenten de overheidsrichtlijnen opvolgen.  

  Reis je desondanks af naar het buitenland dan neem je een bewust risico. Zeker als dat land code oranje of rood heeft. Als je na terugkeer van deze reis in quarantaine moet, dan verwachten we dat je thuiswerkt. Kom niet naar de campus. Kun je je werk niet of niet volledig thuis verrichten? Dan kan, wanneer er geen oplossing gevonden wordt door jou en je leidinggevende, aan je gevraagd worden om vakantieverlof op te nemen. Je leidinggevende wordt geadviseerd om contact op te nemen met de HR-adviseur wanneer deze situatie aan de orde is. 

 • Werkplekhygiëne
  • Op alle werklekken worden centraal (bij het secretariaat) hygiënische doekjes afgeleverd. De secretariaten dragen zorg voor verdere verspreiding. 
  • Medewerkers kunnen met deze doekjes (bij aanvang van het werk) de werkplek schoonmaken: bureaublad, stoelleuningen, toetsenbord, muis en telefoon. 
  • In deze corona-periode is het extra belangrijk om aan een schone flexwerkplek te werken. Om dit nog beter te faciliteren, zetten de schoonmaakbedrijven groene en rode kaartjes in. Na een schoonmaakronde ligt het kaartje met de groene kant naar boven (‘Deze werkplek is schoon’). Wil je na gebruik van de werkplek het kaartje omdraaien? (‘Deze werkplek is gebruikt’). Dan reinigt de schoonmaker de werkplek weer. De kaartjes zelf worden uiteraard ook gereinigd of vervangen na gebruik. De ‘gebruikte’ werkplekken worden dus voorlopig dagelijks schoongemaakt. De kaartjes worden gebruikt in de gebouwen op de campus met flexwerkplekken: het Hoofdgebouw, gebouw MF, NU-gebouw, Initium en het Transitorium. 
  • Reguliere schoonmaakprogramma in gebouwen zijn ingeregeld, met een verhoogde aandacht voor o.a. toiletten. Conform branchenormen. 
  • Heb je vragen of opmerkingen, neem dan contact op met FCO Servicedesk, servicedesk.fco@vu.nl, tel: (020) 598 57 77.
 • Ventilatie in de gebouwen

  Op de pagina Corona - veelgestelde vragen wordt hier uitgebreid bij stilgestaan. Zie de pagina veelgestelde vragen. 

 • Mijn vraag staat hier niet tussen, wat moet ik doen? 

  Kijk op VUweb of neem contact op met je leidinggevende. 

 • Sta je voor een dichte deur? We helpen je op weg!

  Meld je in dat geval bij de campus host, FCO Servicedesk, stewards of bewakers. Zij zorgen ervoor dat je binnen tien minuten alsnog de ruimte in kunt.