Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

You share, we take care!

Laatst gewijzigd op 22 juli 2021
Wil je de uitgeversversie van je publicaties kosteloos en zonder moeite voor iedereen beschikbaar stellen?

Het is de ambitie van de VU om alle wetenschappelijke publicaties voor iedereen toegankelijk te maken. Daarom heeft de VU met veel uitgevers afspraken gemaakt over kosteloos Open Access publiceren. Helaas is dit nog niet voor alle type publicaties en in alle tijdschriften mogelijk. Gelukkig biedt het Nederlandse auteursrecht nu een alternatief: in bijna alle gevallen kunnen docenten en onderzoekers hun publicaties openlijk delen in de VU Research Portal, 6 maanden na de eerste (niet-Open Access) publicatiedatum.

You share, we take care

De Universiteitsbibliotheek wil nu alle VU-onderzoekers ondersteunen die op deze manier hun publicaties toegankelijk willen maken. We hebben alleen je toestemming nodig om je publicaties legaal te kunnen delen. Na gegeven toestemming deponeert de bibliotheek vervolgens automatisch al je wetenschappelijke publicaties in de uitgeversversie (Version of Record) in de VU Research Portal. De bibliotheek start met publicaties die na 1 januari 2018 zijn verschenen.

De voorwaarden

Als je medewerker bent van de VU, kun je gebruik maken van deze Open Access-service. Deze voorwaarden gelden voor de publicaties: 

  • Je bent corresponding author of co-author van de publicatie. 
  • De publicatie is een kort wetenschappelijk werk. Dat zijn : artikelen, ‘conference proceedings’ en hoofdstukken in ‘edited volumes’. 

Doe nu mee!

Wil je meedoen? Geef dan met dit formulier de bibliotheek toestemming om je werk Open Access te maken. Je hoeft verder niets te doen. You share, we take care! 

Meer weten?

Heb je vragen over het project? Kijk dan bij de Vragen & Antwoorden voor uitgebreide informatie of neem contact met ons op (contactgegevens onderaan deze pagina).

Open Access publiceren: you share, we take care

Open Access publiceren: you share, we take care

Jaap van Dieën, hoogleraar Biomechanica, doet sinds begin 2019 mee aan het project ‘You share, we take care’  van de Universiteitsbibliotheek. ‘Het is erg fijn dat ik pdf’s niet meer zelf hoef te uploaden; dat de bibliotheek dit automatisch doet.’

Lees het hele interview
Close-up portret van glimlachende man met kort grijs haar en bril bij water

Hoe maak je je wetenschappelijke werk zo toegankelijk mogelijk?

Heb je vragen over 'You share, we take care'?

Neem contact op met onze Open Access-specialist van de Universiteitsbibliotheek!