Het leerproces van de student staat centraal
Zelf nadenken, samenwerken, een doel formuleren en tot een oplossing komen – dat activeert studenten in het onderwijs. Dit wordt vormgegeven door een diversiteit aan uitdagende en motiverende leeractiviteiten. 'Door activerend onderwijs verwerven studenten kennis en vaardigheden op een diepgaande manier waardoor ze beklijven.' Dit resulteert in een hogere kans op studiesucces.
Blended learning is een mix van face-to-face- en ICT-gebaseerde (vaak online) leeractiviteiten, leermiddelen en gereedschappen. Dit verschilt van het onderwijs tijdens de corona lockdown, dat uitsluitend online plaatsvond. Idealiter versterkt de mix van elementen elkaar: het beste van twee werelden. Het doel is een leerervaring te creëren waarbij leertechnologie wordt gebruikt om effectief, efficiënt en flexibel leren mogelijk te maken.
Blended onderwijs met leertechnologie sluit aan bij de belevingswereld van de studenten door:
- het gebruiken van rijke interactieve digitale bronnen;
- het samenwerken aan opdrachten;
- het snelle uitwisselen van ideeën;
- Het geven van feedback (en uitwisseling) van opdrachten met docenten en medestudenten.
Opdrachten als motor voor het leren en doceren
Succesvol onderwijs is ingericht volgens de uitgangspunten van het concept constructive alignment. Hierbij zijn de leerdoelen, de leeractiviteiten en de toetsing met elkaar in lijn. Opdrachten als onderdeel van toetsing vormen daarbij de motor van activerend onderwijs.
Het onderwijs bestaat daarbij uit reeksen van taken die goed op elkaar zijn afgestemd en in hogere studiejaren om steeds meer zelfstandigheid vragen. Studenten kunnen de taken en opdrachten tijdens colleges en werkgroepen uitvoeren, maar ook tussendoor, zowel individueel als in groepsverband. Een diversiteit van digitale gereedschappen ondersteunt ze hierbij. In het onderwijsontwerp is de leerroute van de student het uitgangspunt. Hiermee kan de student de verantwoordelijkheid nemen voor zijn eigen leerproces.
Formatief evalueren is een integraal onderdeel van actief leren. Studenten voeren een taak uit, ze ontvangen feedback, verwerken dit en leren gedurende dit proces. Niet alleen de docent geeft feedback. Studenten geven ook feedback op elkaars uitgewerkte opdrachten (peer feedback) of analyseren samen leerdoelen en rubrics, oefententamens of goede voorbeelduitwerkingen van opdrachten. Dit stimuleert de reflectie op hun eigen leerproces.
De opdrachten staan in de studiehandleidingen, waar studenten vanaf de start van een cursus uit werken. Studiehandleidingen krijgen zo eerder het karakter van een werkboek. Hierin staat duidelijk vermeld wat de verwachtingen zijn, welke ondersteuning studenten van de docent krijgen en op welke momenten en met welke criteria ze beoordeeld worden.
Activerende werkvormen
Een activerende werkvorm is een opdracht (klassikaal of niet-klassikaal), die studenten stimuleert om een actieve en participerende rol aan te nemen in hun leerproces, gericht op het behalen van de leerdoelen. Dit krijgt op verschillende manieren vorm, hieronder enkele voorbeelden.