Bsc Sociologie - Peer Smets

"Dit is geen theorie meer, dit werkt echt!"

“Waar je ook komt te werken, je moet kunnen werken met verschillende organisaties en culturen in de maatschappij. Dat kan niet anders. Je moet hun mindset kunnen begrijpen. En daar zijn straks mensen voor nodig, die de schakelrollen kunnen spelen tussen de verschillende bevolkingsgroepen en de organisaties in de samenleving. Dat is precies waar wij de focus leggen.”

Tijdens het vak ‘onderzoekspracticum kwalitatief’ gaan de studenten een multiculturele wijk in. Zo zijn studenten naar Holendrecht geweest, naar de Indische buurt en gaan zij dit jaar naar Slotermeer West.

In de wijken doen de studenten onderzoek, met name naar buurtparticipatie. “Dit jaar hebben we samengewerkt met VoorUit. Door deze samenwerking kunnen we onderzoek verrichten vanuit een buurthuis in de wijk. Dit is een groot pluspunt, aangezien studenten hierdoor constant aan het observeren zijn en daadwerkelijk in contact komen met buurtbewoners.”

“Daarnaast zie ik ook vooroordelen bij studenten verdwijnen. Holendrecht wordt in gedachten voorgesteld als een getto, maar wanneer studenten er rondlopen zien ze hoe groen, rustig en vriendelijk het is. De praktijkervaring houdt studenten een spiegel voor, het verbreedt hun wereld, en slaat een brug tussen die werelden en de gemeenschappen die deze werelden bevolken.

Studenten komen even uit hun eigen groep en stappen rechtstreeks in een andere wereld. Zo komen studenten echt op een gelijkwaardige basis met de buurtbewoners. We gaan voor interactie, niet voor eenrichtingsverkeer.

VoorUit is vanaf begint tot eind aanwezig in het onderzoek. Zo brainstormen we met hen over wat de behoeftes binnen de buurten zijn. VoorUit is ook aanwezig bij de eindpresentaties van de studenten. Op die manier worden de resultaten teruggekoppeld naar de wijk. VoorUit en dit vak vullen elkaar daarom goed aan.

Voor studenten is het moeilijk om de theorie echt onder de knie te krijgen zonder praktijkervaring. Daarom is dit vak een eye opener voor veel studenten. We blijven hiermee doorgaan en het vak aanpassen en verbeteren. Volgend jaar gaan we naar Amsterdam Noord, en zetten onze samenwerking met VoorUit daarbij voort.”

De opleiding Sociologie start vanaf september 2015 een Community Service Learning pilot.