IFMSA - Merel Weel

De International Federation of Medical Student's Association, ofwel IFMSA, zet zich in om global health wereldwijd te verbeteren. Dit doen zij door projecten te organiseren. IFMSA heeft ook een VU afdeling, en heeft hier speciale projecten opgezet rond Community Service.

Binnen de VU bestaat bijvoorbeeld het populaire “Berendokter”. Hierbij bezoeken studenten Geneeskunde de kinderafdeling van het VU medisch centrum en het Lucas Andreas ziekenhuis. Eenmaal aangekomen in hun witte jassen met de stethoscopen om hun nek, maken zij een statige indruk op de kinderen. Maar dat verandert al snel wanneer de studenten de kinderen uitnodigen om ook een doktersjas aan te trekken en naar de hartjes van hun knuffelberen te luisteren. Door op een speelse manier de kinderen de rol van de dokter te laten spelen raken zij vertrouwd met het ziekenhuis, en zijn alle knuffels in verband gewikkeld en met pleisters beplakt. Een win-win situatie.

De Berendokter is niet te verwarren met het “Teddy Bear Hospital”. Tijdens dit project komen kinderen met hun zieke knuffels naar het VU Ziekenhuis om daar hun pluizige vrienden op te laten knappen. Binnen het ziekenhuis is er een speciale afdeling opgericht waar studenten de kinderen helpen met het zette van een spalk of het oplappen van een uitgevallen oog van hun knuffeldier. De tandartsen in opleiding geven de knuffels en hun eigenaren poetsinstructies waardoor alles weer blinkt en glimt. Dit jaar kwamen er zeshonderdvijftig kinderen naar het Teddy Bear Hospital. Een groot succes.

Bij “het Voorspel” geven de studenten seksuele voorlichting aan middelbare scholieren. Hiervoor worden studenten speciaal geselecteerd en krijgen ook cursussen zodat zij om kunnen gaan met dit soms gevoelige onderwerp onder middelbare scholieren. Bij het project Carpe Diem zette studenten zich in voor ouderen in verzorgingstehuizen. Daarnaast organiseert IFMSA het “Alles Kits” project. Hierbij bezoeken studenten asielzoekerscentra tijdens de feestdagen om asielzoekers een plezierige dag te bezorgen. Daarbij zet IFMSA zich ook in om studenten gebarentaal te leren, donor awareness te verspreiden en zitten zij zich extra in op bijzondere dagen zoals Human Rights day, Womens day en World Aids Day.

“Dit rijke repertoire aan projecten heeft als doel studenten kennis te laten maken met de verschillende doelgroepen die zij later in hun carrière als patiënt zullen ontmoeten. Ondanks dat je als eerstejaars Geneeskunde student geen medisch consult kunt geven, kun je wel veel leren van enkel en alleen om te gaan met deze doelgroepen. En als je daarbij de samenleving een handje kunt helpen, is dat een blijvende inzet waard.”