Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Hoofdgebouw VU bestaat 50 jaar!

12 april 2023 10:30 - 17:00

Op 12 april 2023 bestaat het Hoofdgebouw van de Vrije Universiteit 50 jaar. We vieren dit met een symposium.

Dit gebouw zal eigenlijk nooit kant en klaar af zijn’ [1]:  50 jaar Hoofdgebouw VU

Op 12 april viert de Vrije Universiteit Amsterdam het feit dat 50 jaar geleden het Hoofdgebouw aan de De Boelelaan werd geopend. Een halve eeuw gebruik is niet onopgemerkt aan het gebouw en zijn omgeving voorbijgegaan. In 1973 was het één van de grootste en hoogste gebouwen van Amsterdam en nu vormt het nog altijd een baken in een sterk veranderde omgeving. 

Tijdens het feestelijke symposium zetten we de vijftigjarige in het zonnetje. We kijken terug, staan stil bij hoe gebouw en campus nu functioneren en blikken vooruit naar de toekomst. In het programma is veel aandacht voor de ruimtelijke geschiedenis en architectuur van de VU Campus en de wijdere omgeving van Buitenveldert en Zuidas. 

In een aantal lezingen, een kleine expositie, rondleidingen en een afsluitende discussie, belichten we het Hoofdgebouw van alle kanten, en laten we zien hoe de VU een karakteristiek en dynamisch deel van Amsterdam is gebleven.

Tijd, plaats en aanmelden

12 april 2023, 10.30 - 17.00 uur, Auditorium, Hoofdgebouw Vrije Universiteit

Ik meld me aan!

Organisatie

De dag wordt georganiseerd door de leerstoel geschiedenis van de architectuur en de leefomgeving en universiteitshistoricus Ab Flipse, in nauwe samenwerking met en ondersteuning van de VUvereniging, het onderzoeksinstituut CLUE+, de Universiteitsbibliotheek (bijzondere collecties), de afdeling Documentmanagement en Archief (DMA), en de Facilitaire Campus Organisatie (FCO).

[1] Chr. Nielsen en R. Poel, ‘Hoofdgebouw der Vrije Universiteit. Architectengroep 69’, Bouw (1973) 15, 493-497: 493.

Programma

Inloop 10.15 uur, aanvang 10.30 uur

Opening:  Jeroen Geurts, rector magnificus VU Amsterdam
Introductie: Freek Schmidt, hoogleraar geschiedenis van de architectuur en de leefomgeving

Ab Flipse: ‘VU-campus tussen ideaal en werkelijkheid: Universiteit en campus in een veranderende omgeving, 1953-2023’

Minke Walda: ‘De Vrije Universiteit in Buitenveldert: een ‘architectonisch-stedebouwkundig’ perspectief, 1950-1973'

Pauze

Imke van Hellemondt: 'Het landschap van de campus’

Iris Burgers: ‘Het leergebouw: een duurzame opgave’

Reinout Klaarenbeek/Eline Bos: Korte toelichting op de maquette tentoonstelling

13.00-14.30: Lunch (foyer campuszijde) met wandelingen door en rond het hoofdgebouw en over de campus (duur: 25 minuten). Start wandeling: 13.15 en 13.50 uur vanuit de foyer.

Vanaf 14.30 uur

Sander Nelissen, Wessel de Jonge Architecten

Kirsten Hannema, architectuurcriticus en -journalist, o.a. de Volkskrant

Pauze

Ton Schaap, realurbanism

Franc van Nunen, Facilitaire Campus Organisatie

16.30 – 17.00 uur: Rondetafeldiscussie met na afloop een borrel

Over Hoofdgebouw VU bestaat 50 jaar!

Startdatum

  • 12 april 2023

Tijd

  • 10:30 - 17:00

Locatie

  • Auditorium

Adres

  • De Boelelaan 1105
  • 1081 HV Amsterdam

Over de sprekers:

Over de sprekers:

Ab Flipse is universiteitshistoricus van de Vrije Universiteit Amsterdam, met taken op het gebied van advies, publieksgeschiedenis, onderwijs en onderzoek. Zijn onderzoek richt zich op negentiende- en twintigste-eeuwse universiteitsgeschiedenis, in het bijzonder van de VU Amsterdam, waaronder ontwikkelingen op het gebied van levensbeschouwing en wetenschap, bestuur, diversiteit, erfgoed en ruimtelijkheid.

Minke Walda is promovendus bij de leerstoel Geschiedenis van de Architectuur en de Leefomgeving  aan de VU en werkt tevens als docent architectuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Eerder werkte ze als architectuurhistoricus bij het cultuurhistorisch onderzoeksbureau SteenhuisMeurs.

Imke van Hellemondt is onderzoeker en docent Architectuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op de ideologie, theorie, en praktijk van natuur-cultuurrelaties in Nederlandse landschapsontwerpen van de jaren zestig en zeventig.

Iris Burgers is architectuurhistoricus en werkzaam aan de Vrije Universiteit Amsterdam als universitair docent. In haar onderzoek houdt zij zich bezig met de vraag op welke manier de verbeelding van onze leefomgeving van invloed is op zowel het denken over, als de vormgeving van deze ruimte. 

Reinout Klaarenbeek is sinds drie jaar conservator kaarten en atlassen bij de Universiteitsbibliotheek. Hij studeerde geografie en erfgoedstudies en promoveerde aan de KU Leuven op een proefschrift over stedelijke transformatieprocessen in de 19e-eeuwse Belgische steden.

Eline Bos is sinds begin 2023 conservator academisch erfgoed bij de Universiteitsbibliotheek. Zij volgde de research master History and Philosophy of Science met bijzondere aandacht voor wetenschappelijk erfgoed.

Sander Nelissen is architect-partner bij WDJARCHITECTEN. Al bijna 25 jaar werkt hij daar aan herbestemming en transformatie van bijzondere historische gebouwen en ensembles van de laatste 160 jaar, waaronder de Van Nellefabriek in Rotterdam, het Burgerweeshuis en het GAK-kantoor in Amsterdam en het Haagse Binnenhof.

Kirsten Hannema is architectuurcriticus en –journalist voor onder andere de Volkskrant. Van 2016 tot 2021 was ze hoofdredacteur van het Jaarboek Architectuur in Nederland. Daarvoor selecteerde ze bijzondere projecten van dat jaar en beschreef belangrijke ontwikkelingen die de architectuur beïnvloeden. 

Ton Schaap is stedenbouwkundige met opdrachten vooral in Nederland. Van 2013 tot 2022 was hij supervisor/hoofdontwerper van het project Zuidas in opdracht van het gemeentebestuur van Amsterdam.

Franc van Nunen is sinds 2021 directeur van de Facilitaire Campus Organisatie (FCO) bij de VU. Eerder was hij directeur Campusontwikkeling bij FCO. Franc zet zich inmiddels al meer dan tien jaar in voor de vernieuwing van de faciliteiten en huisvesting van de VU Campus. 

Rondleiders

Studenten van de Master Architectuurgeschiedenis: Hilde Bloemers, Lara Garé, Jamilex Sambo en Isa Walvoort