Op 1 april gaan de Vrije Universiteit en de VUvereniging deze vrouwen eren. Er zal een prachtig kunstwerk worden gepresenteerd als blijvende herinnering aan deze bijzondere groep vrouwen. Het werk, gemaakt door beeldend kunstenaar Marinke van Zandwijk, bestaat uit honderden glazen bellen. Ze staan symbool voor de vele stuivers en dubbeltjes die Vrouwen VU-hulp spaarde en verwijzen ook naar de vele vrouwen die zich jaar na jaar, generatie na generatie voor de VU hebben ingezet.
Voorafgaand aan de presentatie van het kunstwerk vindt vanaf 19:30 uur een klein symposium plaats in het Auditorium. De laatste voorzitter van Vrouwen VU-hulp, mevr. Adri Koetsier-Lems, zal vertellen over haar ervaringen. Fred van Lieburg, hoogleraar religiegeschiedenis, schetst de vroegste vrouwelijke donateurs. Dr. Claire Teunenbroek en dr. Stephanie Koolen-Maas van het Center for Philanthropic Studies presenteren de bredere context van vrouwen in schenkingen en vrijwilligerswerk. Daarna wordt het kunstwerk feestelijk gepresenteerd, met een hapje en een drankje.
We nodigen u van harte uit voor deze gebeurtenis.
Over het VU-busje
Op 1 april 1932 werd het eerste VU-busje uitgedeeld. Vanaf toen tot 2007 hebben vele generaties vrouwen zich binnen de organisatie Vrouwen VU-hulp ingezet voor de ontwikkeling en instandhouding van de VU. In die tijd hebben ze tientallen miljoenen opgehaald voor de universiteit waarmee zij zich verbonden voelden. Door heel het land legden gereformeerde vrouwen dubbeltjes en stuivers opzij in de VU-busjes. In eerste instantie werd er ingezameld voor de oprichting van een Medische Faculteit, later ook voor de laboratoria van Wis- en Natuurkunde, en nog weer later voor projecten als een betere toegankelijkheid van het VU hoofdgebouw voor mindervaliden.