Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Symposium en onthulling kunstwerk Vrouwen VU-hulp

1 april 2022 19:30 - 21:00

Wist u dat de Medische Faculteit van de Vrije Universiteit Amsterdam is opgericht dankzij de hulp van duizenden vrouwen? Negentig jaar geleden verenigden zij zich in Vrouwen VU-hulp en hebben in de daaropvolgende 75 jaar miljoenen opgehaald. De VU is, net als later het VU ziekenhuis, letterlijk groot geworden dankzij de talloze stuivers en dubbeltjes die in vele huishoudens werden opgespaard in het beroemde groene VU-busje.

Op 1 april gaan de Vrije Universiteit en de VUvereniging deze vrouwen eren. Er zal een prachtig kunstwerk worden gepresenteerd als blijvende herinnering aan deze bijzondere groep vrouwen. Het werk, gemaakt door beeldend kunstenaar Marinke van Zandwijk, bestaat uit honderden glazen bellen. Ze staan symbool voor de vele stuivers en dubbeltjes die Vrouwen VU-hulp spaarde en verwijzen ook naar de vele vrouwen die zich jaar na jaar, generatie na generatie voor de VU hebben ingezet.

Voorafgaand aan de presentatie van het kunstwerk vindt vanaf 19:30 uur een klein symposium plaats in het Auditorium. De laatste voorzitter van Vrouwen VU-hulp, mevr. Adri Koetsier-Lems, zal vertellen over haar ervaringen. Fred van Lieburg, hoogleraar religiegeschiedenis, schetst de vroegste vrouwelijke donateurs. Dr. Claire Teunenbroek en dr. Stephanie Koolen-Maas van het Center for Philanthropic Studies presenteren de bredere context van vrouwen in schenkingen en vrijwilligerswerk. Daarna wordt het kunstwerk feestelijk gepresenteerd, met een hapje en een drankje.

We nodigen u van harte uit voor deze gebeurtenis.

Over het VU-busje
Op 1 april 1932 werd het eerste VU-busje uitgedeeld. Vanaf toen tot 2007 hebben vele generaties vrouwen zich binnen de organisatie Vrouwen VU-hulp ingezet voor de ontwikkeling en instandhouding van de VU. In die tijd hebben ze tientallen miljoenen opgehaald voor de universiteit waarmee zij zich verbonden voelden. Door heel het land legden gereformeerde vrouwen dubbeltjes en stuivers opzij in de VU-busjes. In eerste instantie werd er ingezameld voor de oprichting van een Medische Faculteit, later ook voor de laboratoria van Wis- en Natuurkunde, en nog weer later voor projecten als een betere toegankelijkheid van het VU hoofdgebouw voor mindervaliden.

Programma

19:00 uur
Ontvangst met koffie en thee
19:30 uur
Welkom door Frans van Drimmelen en Wim Kuijken
19:40 uur
Animatie over Vrouwen VU-hulp
19:45 uur
De eerste vrouwelijke VU-donateurs – Fred van Lieburg
20:00 uur
Interview mevr. Koetsier-Lems
20:05 uur
Vrouwen als vrijwilliger en als donateur – Claire Teunenbroek & Stephanie Koolen-Maas
20:25 uur
Over het kunstwerk – Marinke van Zandwijk en Liselotte Neervoort
20:35 uur
Mededeling door Frans van Drimmelen
20:45 uur
Onthulling kunstwerk
21:00 uur
Feestelijke receptie

Presentatie: Miranda van Holland

Over Symposium en onthulling kunstwerk Vrouwen VU-hulp

Startdatum

  • 1 april 2022

Tijd

  • 19:30 - 21:00

Locatie

  • Auditorium
  • VU Hoofdgebouw

Adres

  • De Boelelaan 1105
  • 1081 HV Amsterdam

Georganiseerd door

  • VUvereniging en Vrije Universiteit Amsterdam

Taal

  • Nederlands

Over de kunstenaar

Over de kunstenaar

Kunstenaar Marinke van Zandwijk ziet zichzelf vooral als een bellenblazer. Deze glazen vormen komen in al haar werk terug. Homo bulla est, de mens is een luchtbel, is een uitspraak van filosoof Erasmus die haar achtervolgt. De schijnbare wereld, de transparante bol die de kern weergeeft, een kern die staat voor het mens-zijn, voor onze mechanische beschaving. De losse vormen geven in dit geval een werkelijkheid weer waarin het geheel groter is dan de som der delen. Bekijk haar werk op www.marinkevanzandwijk.nl.

Screenshot van website kunstenaar Marinke van Zandwijk, www.marinkevanzandwijk.nl (februari 2022)

Heeft u vragen over dit symposium?

Neem contact met ons op.

vereniging@vu.nl