Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Promotie J.C.A. Noorduyn

14 oktober 2022 09:45 - 11:15

Escaping the scalpel In-depth evidence to change clinical practice for patients with degenerative meniscal tear

Verdediging van de dissertatie door J.C.A. Noorduyn

Promotie Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen

Promotoren:

  • prof.dr. M.W.J. Coppieters
  • prof.dr. R.W. Poolman

Copromotoren:

  • dr. G.G.M. Scholten-Peeters
  • dr. W. Willigenburg

De promotie is tevens online te volgen

Fysiotherapie voorkeur boven operatie degeneratieve meniscusscheur 

Voor patiënten met een degeneratieve meniscusscheur is er geen klinisch relevant verschil tussen fysiotherapie en een meniscusoperatie. Ook op de langere termijn is fysiotherapie niet minder effectief dan een operatie. Dit blijkt uit het onderzoek van fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Julia Noorduyn, die met haar resultaten het huidige bewijs versterkt dat een fysiotherapeutische behandeling die zicht richt op oefentherapeutische interventies de voorkeur heeft boven een meniscusoperatie bij patiënten met een degeneratieve meniscusscheur.

Degeneratieve meniscusscheur
Een degeneratieve meniscusscheur is een meniscusscheur die vaak geleidelijk aan ontstaat. Naarmate we ouder worden kan de meniscus minder elastisch worden waardoor het makkelijker kan scheuren. Noorduyn: “Bij mensen met een degeneratieve meniscusscheur was een kijkoperatie van de knie waarbij het gescheurde deel van de meniscus weg werd gehaald de standaardbehandeling. Echter, meerdere toonaangevende onderzoeken hebben in de afgelopen jaren aangetoond dat een meniscusoperatie ten opzichte van een fysiotherapeutische behandeling geen relevant verschil geeft in de behandeluitkomsten gedurende een periode van 2 jaar.”

Kniefunctie, klachten en verbetering
Noorduyn hanteerde voor haar onderzoek o.a. de IKDC (International Knee Documentation Committee) vragenlijst. De IKDC kan een relevante verandering over de tijd meten voor de uitkomst kniefunctie. Patiënten met een degeneratieve meniscusscheur ervaren een verbetering van tenminste 10.9 punten op de IKDC als relevante verbetering van de kniefunctie. “Deze minimaal belangrijke verandering is van belang bij het interpreteren van onderzoeksuitkomsten”, aldus Noorduyn.

Daarnaast vulden patiënten de Patiënt Specifieke Vragenlijst (PSK) in die vaak wordt gebruikt om fysiotherapeutische zorg te evalueren in de praktijk. Deze vragenlijst was echter nog niet eerder in meniscusonderzoek gebruikt. De PSK geeft inzicht in de mate van klachten die de patiënt ervaart bij het uitvoeren van activiteiten die voor hem of haar belangrijk zijn in het dagelijks leven.

Fysiotherapie heeft de voorkeur
Noorduyn: “Toch zien we dat ongeveer één derde van de patiënten in ons onderzoek die fysiotherapie kregen later alsnog een meniscusoperatie ondergingen. Hierdoor stelde we onszelf de vraag of we een behandeladvies kunnen baseren op specifieke (combinaties van) patiënteigenschappen in plaats van op groepsgemiddelden. Hiervoor hebben we twee verschillende voorspellende analyses toegepast. Ten eerste, zagen we dat onze voorspelmodellen niet nauwkeurig voorspellen of een patiënt na fysiotherapie alsnog een operatie zal ondergaan. Ook kunnen we op basis van een nieuwe analyse in orthopedisch onderzoek, niet vooraf bepalen bij welke behandeling, fysiotherapie of een meniscusoperatie, een patiënt meer baat zal hebben.”

Noorduyn toonde in haar meest recente publicatie aan dat dit fysiotherapie ook na vijf jaar niet minder effectief is dan een meniscusoperatie.

Meer informatie over het proefschrift

Over Promotie J.C.A. Noorduyn

Startdatum

  • 14 oktober 2022

Tijd

  • 09:45 - 11:15

Volg de promotie online

Ga naar de livestream