Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Pride Meets Prejudice in Poland

12 april 2022 16:30 - 19:00

Pride Meets Prejudice in Poland: Een geopolitieke en historische achtergrond van de LGBTQIA+-rechten in Polen

Nu de LGBTQIA+ rechten in Polen verslechteren, willen wij kennis delen en een discussie op gang brengen over dit zo belangrijke onderwerp. Daartoe hebben we deskundigen uit de regio uitgenodigd om hun kennis te delen over de context waarin de huidige gebeurtenissen plaatsvinden: Dr. Pola Cebulak en Dr. Iwona Guść. Na het horen van hun verhalen, zullen we een paneldebat organiseren waar jonge Poolse LGBTQIA+ mensen hun ervaringen zullen delen. Natuurlijk is er ruimte voor vragen uit het publiek!

Over Pride Meets Prejudice in Poland

Startdatum

  • 12 april 2022

Tijd

  • 16:30 - 19:00

Locatie

  • b/c/d/ gebouw UvA Roeterseilandcampus
  • De Brug

Adres

  • Nieuwe Achtergracht 166
  • 1018 WV Amsterdam

Georganiseerd door

  • VU Pride & UvA Pride

Taal

  • Engels

Dr. Pola Cebulak & Dr. Iwona Guść

Dr. Pola Cebulak & Dr. Iwona Guść

Dr. Pola Cebulak

De "oorlog tegen LGBT" die de huidige Poolse regering heeft verklaard, is, in ieder geval voor een groot deel, ingekaderd in politieke en juridische maatregelen. Als gevolg daarvan zijn deze kwesties het onderwerp geweest van een politieke en juridische strijd in Polen en transnationaal. Veel gemeenten hebben "LGBT-vrije zones" ingevoerd in hun stadscentra en zagen deze door de plaatselijke rechtbanken vernietigd worden. Ook de Europese Unie heeft zich gebogen over LGBTQIA+-rechten als onderdeel van de achteruitgang van de rechtsstaat in Polen. We zullen de gevallen en vooruitzichten bespreken van juridische mobilisatie voor LGBTQIA+ rechten in Polen voor Poolse en Europese rechtbanken.

Pola is universitair docent Europees recht aan de afdeling Europese Studies van de Universiteit van Amsterdam. Ze komt oorspronkelijk uit Polen en heeft gewerkt en gestudeerd aan universiteiten in Berlijn, Londen, Brussel, Genève, Boston, Fribourg, Kopenhagen en New York. Haar onderzoek draait om de rol van internationale gerechtshoven bij het aanpakken van politiek en maatschappelijke verdeeldheid zaaiende kwesties.

Dr. Iwona Guść

"Gevormd door vrijheid en discriminatie: de Poolse LGBT-beweging"

Door de dynamische en complexe politieke situatie in de 20e eeuw ontwikkelde de Poolse LGBTQIA+ beweging zich veel later dan haar tegenhangers in het Westen. De wortels van de LGBTQIA+-beweging in Polen gaan terug tot de jaren '80, de periode waarin de eerste zaadjes van de Poolse civiele samenleving werden geplant. Vóór de val van het communistische regime in 1989 konden de LGBT-gemeenschappen echter niet in het openbaar opereren. Pas in het begin van de jaren 2000 werden de Poolse LGBTQIA+-groepen meer zichtbaar in de publieke sfeer (o.a. door Pride en de zogenaamde Tolerantiemarsen). Toch blijft deze sociale en politieke late coming out stuiten op kritiek, maatschappelijk ostracisme en in feite is ze vooral gevormd door haar reacties op discriminerende maatregelen en tegendemonstraties.

Iwona Guść is een in Nederland gevestigde Poolse universitair docent die gespecialiseerd is in transnationale geschiedenis en culturele ontmoetingen, met name tussen Polen en Nederland. Zij promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen op het gebied van filmgeschiedenis. Ze werkt als docent aan de Erasmus School voor Geschiedenis, Cultuur en Communicatie, binnen de afdeling Geschiedenis. Haar onderzoek en onderwijs omvatten onderwerpen over moderne Oost-Europese geschiedenis, Holocaust en antisemitisme, mensenrechten, en migratie.

Contact

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op! En meld je aan via het formulier als je VU Pride supporter wilt worden en onze nieuwsbrief wilt ontvangen.

Volg ons op Instagram om op de hoogte te blijven, en via Youtube kan je eerdere evenementen opnieuw beleven