Presentatie boek & monument 'Een oorlogsplaquette ontrafeld'

20 april 2022 13:00

Op woensdagmiddag 20 april zal een herdenkingsbijeenkomst en symposium plaatsvinden rondom het oorlogsmonument van de Vrije Universiteit. Hierbij wordt een digitaal monument 'onthuld' en zal het boek Een oorlogsplaquette ontrafeld worden gepresenteerd.

Tegenover de aula in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam bevindt zich een herdenkingsmonument met daarop de namen van de leden uit de universitaire gemeenschap die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Op het digitaal monument (vanaf 20 april online) zullen al de oorlogsslachtoffers worden herdacht met een korte biografie.

Zij waren (oud-) student, hoogleraar, medewerker of bestuurder van deze universiteit. Direct na de oorlog werden velen van hen in universitaire bijeenkomsten naam voor naam herdacht en werd ook de wens uitgesproken om een blijvend herinneringsteken voor de gevallenen op te richten in de vorm van een plaquette, waarop de namen van hen die de bezetting niet overleefden staan vermeld.

In het boek wordt elk van de gevallenen met een korte biografie weer tot leven gewekt. Naast de biografieën wordt de geschiedenis van de totstandkoming van de plaquette beschreven en een groepsportret van de gevallenen geboden. Ook wordt nagegaan hoe het herdenken aan andere Nederlandse universiteiten heeft plaatsgevonden en overwogen hoe de Vrije Universiteit in de hedendaagse samenleving om kan gaan met de toenmalige veelal christelijke idealen van de gevallenen.

Na de bijeenkomst zal een krans worden gelegd bij het herdenkingsmonument.

AANMELDEN
De toegang tot de boekpresentatie is vrij. Op de receptie is het boek verkrijgbaar.
U wordt, met het oog op de catering, verzocht zich voor 15 april a.s. aan te melden bij het Historisch Documentatiecentrum
: hdc@vu.nl

De bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door de VUvereniging.

13.00 Ontvangst

13.30 Opening door Fred van Lieburg, hoogleraar religiegeschiedenis en directeur HDC Centre for Religious History

13.35 George Harinck, hoogleraar geschiedenis van het neocalvinisme VU, redacteur van Een oorlogsplaquette ontrafeld, over de plaquette

13.50 Wim Berkelaar, historicus HDC Centre for Religious History , auteur van de biografieën, over een aantal biografieën

14.05 Ilja Veldman, emeritushoogleraar kunstgeschiedenis VU, dochter van een van de gevallenen

14.20 Ab Flipse, universiteitshistoricus van de Vrije Universiteit: presentatie van het digitaal monument

14.30 Kranslegging bij het fysieke monument door Mirjam van Praag, voorzitter College van Bestuur Vrije Universiteit Amsterdam en Antoinette Ingwersen, waarnemend voorzitter VUvereniging.

14.45 Receptie

Over het boek

Over het monument verscheen in 2020 het boek Een oorlogsplaquette ontrafeld. Het herdenkingsmonument 1940-1945 van de Vrije Universiteit Amsterdam (Amsterdam: Boom 2020).
Behalve de biografieën staan in het boek ook het verhaal over de totstandkoming van de plaquette en een groepsportret van de gevallenen.

Over Presentatie boek & monument 'Een oorlogsplaquette ontrafeld'

• 20 april 2022

• Auditorium

• De Boelelaan 1105