Presentatie boek en monument 'Een oorlogsplaquette ontrafeld'

20 april 2022 13:00

Graag nodigt het Historisch Documentatiecentrum (HDC) u uit voor de presentatie van het boek 'Een oorlogsplaquette ontrafeld. Het herdenkingsmonument 1940-1945 van de Vrije Universiteit Amsterdam', geschreven door Wim Berkelaar, Ab Flipse, George Harinck (red.), Tjeerd de Jong en Gert van Klinken en uitgegeven door uitgeverij Boom Amsterdam.

De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 20 april 2022 vanaf 13 uur in het auditorium van de Vrije Universiteit. Na de boekpresentatie zal een krans worden gelegd bij het herdenkingsmonument.

De presentatie van dit boek zou oorspronkelijk in april 2020 plaatsvinden maar de komst van Corona verhinderde dit. Nu heeft, naar het gevleugelde gezegde, ieder nadeel ook een voordeel, want wat in april 2020 nog niet kon, kan nu wel: de presentatie van een Digitaal Monument naast het boek. Op dat Digitaal Monument worden (soms aangevulde) biografieën gepresenteerd van de 90 leden die de Vrije Universiteit van haar academische gemeenschap heeft verloren.

Zij waren (oud-) student, hoogleraar, medewerker of bestuurder van deze universiteit. Direct na de oorlog werden velen van hen in universitaire bijeenkomsten naam voor naam herdacht en werd ook de wens uitgesproken om een blijvend herinneringsteken voor de gevallenen op te richten in de vorm van een plaquette, waarop de namen van die de bezetting niet overleefden staan vermeld.

In het boek wordt elk van de gevallenen met een korte biografie weer tot leven gewekt. Naast de biografieën wordt de geschiedenis van de totstandkoming van de plaquette beschreven en een groepsportret van de gevallenen geboden. Ook wordt nagegaan hoe het herdenken aan andere Nederlandse universiteiten heeft plaatsgevonden en overwogen hoe de Vrije Universiteit in de hedendaagse samenleving om kan gaan met de toenmalige veelal christelijke idealen van de gevallenen.

Het programma ziet er als volgt uit:

13.00 Ontvangst

13.30 Opening door Fred van Lieburg, hoogleraar religiegeschiedenis en directeur HDC Centre for Religious History

13.35 George Harinck, hoogleraar geschiedenis van het neocalvinisme VU, redacteur van Een oorlogsplaquette ontrafeld, over de plaquette

13.50 Wim Berkelaar, historicus HDC Centre for Religious History , auteur van de biografieën, over een aantal biografieën

14.05 Ilja Veldman, emeritushoogleraar kunstgeschiedenis VU, dochter van een van de gevallenen

14.20 Ab Flipse, universiteitshistoricus van de Vrije Universiteit: presentatie van het digitaal monument

14.30 Kranslegging bij het fysieke monument door Mirjam van Praag, voorzitter College van Bestuur Vrije Universiteit Amsterdam en Frans van Drimmelen, voorzitter van de VU-Vereniging.

14.45 Receptie

De toegang tot de boekpresentatie is vrij. Op de receptie is het boek verkrijgbaar. U wordt, met het oog op de catering, verzocht zich voor 15 april a.s. aan te melden bij het Historisch Documentatiecentrum: hdc@vu.nl

Over Presentatie boek en monument 'Een oorlogsplaquette ontrafeld'

• 20 april 2022