Oratie prof.dr. P.J.H. van Beukering

23 juni 2022 15:45

Alles zonder waarde is weerloos: de rol van milieueconomie in het versterken van natuurlijk kapitaal

Oratie door prof.dr. P.J.H. van Beukering

Faculteit der Bètawetenschappen

Pieter van Beukering is hoogleraar Milieueconomie en directeur van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Met de leerstoel “De economie van het natuurlijk kapitaal” beoogt Van Beukering nieuwe kennis en methoden te ontwikkelen die helpen om natuurlijk kapitaal beter te integreren in besluitvormingsprocessen van overheden, internationale organisaties, de private sector, lokale gemeenschappen en consumenten.

Van Beukering: “De roep om toch naar nieuw gas te boren in de Waddenzee en de grote weerstand tegen de recent aangekondigde stikstofmaatregelen zijn onderwerpen die exemplarisch zijn voor de zwakke positie van natuur in beleidsafwegingen. Zwak omdat natuur zich niet op een tractor naar het Malieveld kan spoeden. Zwak omdat nog steeds veel besluitvormers natuur beschouwen als een gratis luxeproduct waarvan we ook wel met een onsje minder afkunnen. De wetenschap geeft overtuigend bewijs van het tegendeel. Natuur is waardevol en onmisbaar voor veel groepen in de maatschappij. Als we in staat zijn het belang van ecosystemen voor het voetlicht te brengen, zal de natuur minder snel genegeerd worden.”

De oratie is tevens online te volgen.

Over Oratie prof.dr. P.J.H. van Beukering

• 23 juni 2022