Oratie door prof.dr. N.M. van Atteveldt
Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen
De oratie is tevens online te volgen
Optimale ontwikkeling jongeren door verbinden hersenonderzoek, onderwijs en maatschappij
Jongeren ervaren veel druk om ‘het beste uit zichzelf‘ te halen. Maar gaat een kind naar school om maximaal te presteren, of om nieuwe dingen te leren? Hoe zorgen we ervoor dat kinderen zich op school kunnen ontwikkelen tot gemotiveerde en veerkrachtige jongeren, die niet gebukt gaan onder prestatiedruk? Deze vragen staan centraal in de oratie van hoogleraar Neurowetenschappen Nienke van Atteveldt.
Verbinding vakgebieden
Om deze vragen te beantwoorden, pleit Van Atteveldt ervoor dat we verbinding moeten zoeken tussen neurowetenschap, onderwijs en maatschappij. Om te begrijpen of een kind gericht is op leren of presteren, moeten we bijvoorbeeld de wisselwerking begrijpen tussen hun hersenontwikkeling en hun zelfbeeld.
Van Atteveldt: “Maar ook of de directe omgeving gericht is op leerplezier of op presteren. Welke boodschap geven ouders en leraren het kind mee? En wat is de invloed van de huidige prestatiemaatschappij? Om antwoorden te vinden, hebben verschillende vakgebieden elkaar nodig. En om deze te kunnen verbinden, moeten we als wetenschappers zelf ook meer gericht zijn op leren, dan op presteren.”