Congres Beyond New Public Management?

31 maart 2022 10:00 - 17:00

In hoeverre klinkt de stem van New Public Management ook vandaag de dag nog door? Speciaal voor public professionals organiseert het Zijlstra Center het congres Beyond New Public Management? Een dag vol inspiratie, workshops en interessante sprekers.

Vanaf het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw heeft het zogeheten New Public Management (NPM) veel aandacht en uitwerking gekregen, in Nederland, maar ook in veel andere landen. Mede onder invloed van de nodige kritiek zijn sinds de eeuwwisseling diverse alternatieven ontwikkeld, waaronder Public Value, Public Governance en Digital Era Governance. Vanwege het ontbreken van een uniforme aanduiding van deze alternatieven wordt er wel gesproken over post-NPM.

Tijdens dit Zijlstra congres bespreken we wat er terecht is gekomen van meer dan 20 jaar post-NPM ontwikkelingen. Heeft NPM het publieke management definitief veranderd en zo ja, hoe? Welke andere paradigma’s zijn invloedrijk geworden? En in hoeverre is er sprake van een vervanging van het ene paradigma door het andere of is er sprake van een stapeling? In hoeverre klinkt de stem van het NPM - ondanks alle kritieken daarop - nog steeds door? We behandelen deze thema’s in de vorm van paper-presentaties, workshops en een plenair programma. Het plenaire programma bestaat uit een introductie door Tjerk Budding (het Zijlstra Center), gevolgd door bijdragen van Dick Schoof, Secretaris-Generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid en Giuseppe Grossi, Research Professor in Accounting bij Nord University (Noorwegen) en Kristianstad University (Zweden).

Donderdag 31 maart 2022 | Locatie: Vrije Universiteit Amsterdam en online

7 PE punten (voor CPC, RA en RC en toezichthouders bij Aedes en NVTZ) | Deelnamekosten € 135,-*

Homepage Zijlstra Center     Programmaboekje congres

*kosteloos annuleren kan t/m 28 maart 2022.

Programma

Vanaf 10.00 uur      Inloop met koffie/thee voor deelnemers aan de paperpresentaties

10.30 – 12.00 uur   Parallelsessies met academische presentaties (en aansluitend lunch)

1. Parallelsessie Government reporting (Engelstalig)
  2. Parallelsessie NPM technieken en implicaties
  3. Parallelsessie Sturen op maatschappelijke waarde

Vanaf 12.00 uur      Lunch & ontvangst voor deelnemers aan de workshops

13.00 – 14.00           Workhshops ronde 1

1. KPI's opstellen - Do's en don'ts
    Door: dr. Berend van der Kolk
  2. Strategische prioriteitsstelling in het toezicht
    Door: dr. Mattheus Wassenaar
  3. Digitalisering van burgerparticipatie
    Door: Bram Faber MSc
  4. De burger weer centraal
    Door: Paul Hofstra RO CIA
  5. De vertrouwenspersoon: Thermometer van organisaties
    Door: prof.dr. Rob van Eijbergen en drs. Stijn Klarenbeek

14.15 - 15.15             Workhshops ronde 2

1. De dialoog: opening spaces in het publieke gesprek
    Door: dr. Ronald Stevens
  2. Gemeenteraadsverkiezingen geduid
    Door: prof.dr. Raymond Gradus, Vera van Schie MSc en dr. Tjerk Budding
  3. Ondanks of Dankzij? Dragen organisatiekaders bij aan het functioneren van uitvoeringsorganisaties?
    Door: drs. Koen Mijnen
  4. Naar een nieuwe Bestuurscultuur met een grote B
    Door: dr. Martin Dees en dr. ing. Martin de Bree MBA
  5. Publieke waardecreatie door strategisch partnerschap
    Door: prof. dr. Rienk Goodijk

Vanaf 15.15 uur       Ontvangst in de foyer met koffie/thee

15.45 uur                  Plenaire zitting in het Auditorium ‘Beyond New Public Management?’
Met een introductie door Tjerk Budding (het Zijlstra Center), gevolgd door bijdragen van Dick Schoof, Secretaris-Generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid en Giuseppe Grossi, Research Professor in Accounting bij Nord University (Noorwegen) en Kristianstad University (Zweden).

Na afloop borrel

DIRECT AANMELDEN

Download programma

Over Congres Beyond New Public Management?

• 31 maart 2022

• Vrije Universiteit Amsterdam

• De Boelelaan 1105
  • 1081 HV Amsterdam