Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Abraham Kuyper Lezing 2022

16 juni 2022 17:00 - 18:00

'Ik draag mijn tong in mijn borst' - Abraham Kuyper Lezing 2022 door Babs Gons, Vrije Schrijver VU

(Engelse vertaling aanwezig)

Elke tijd heeft zijn hedendaagse troubadours, zijn eigen griotten, dichters, luidruchtigen, schreeuwers, declameerders met hun sociale en poëtische commentaar op het leven, de liefde, de dood en alles ertussen. Spoken word is een nieuwe variant die de harten van velen verovert. Babs Gons zegt hierover in haar Abraham Kuyper Lezing: “Voor mij is spoken word een manier om verbinding te maken. Met de kunst maar vooral ook met een gezelschap, een gemeente, een community van gelijkgestemden, van andere luidruchtigen.

Het is liefde. Het is hartstocht.

Het is ergens toebehoren waar

herkenning en erkenning

middels taal

middels verhaal

tot stand komen."

De lezing vormt het openingsprogramma van het Déjà VU festival.

Rector Magnificus Jeroen Geurts presenteert het eerste exemplaar van de publicatie Ik draag mijn tong in mijn borst die de Vrije Schrijver Babs Gons speciaal voor de VU schreef. Aanwezigen bij de lezing krijgen de uitgebreide versie van de lezing als papieren boekje.

Lees het interview met Babs Gons in VU Magazine.

Livestream

Je kunt de Abraham Kuyper Lezing binnenkort terugkijken. Houd de website vu.nl/dejavu in de gaten.

Programma

17.00 Welkom door Kila van der Starre

17.05 Lezing van Babs Gons

17.20 Spoken Word intermezzo met Rachel Diaz en Onias Landveld

17.25 Reactie op lezing door Wim Manuhutu

17.30 Gesprek Kila van der Starre, Babs Gons en Wim Manuhutu

17.35 Muzikaal intermezzo met Shishani

17.40 Reactie op lezing door Kathleen Ferrier

17.45 Gesprek Kila van der Starre, Babs Gons en Kathleen Ferrier

17.50 Overhandiging 1e exemplaar van publicatie van Babs Gons door Jeroen Geurts

17.55 Samen met Brotherhood brassband naar campusplein voor de opening van het Déjà VU Festival

Over Abraham Kuyper Lezing 2022

Startdatum

  • 16 juni 2022

Tijd

  • 17:00 - 18:00

Locatie

  • Nieuwe Universiteitsgebouw
  • Griffioen 2

Adres

  • De Boelelaan 1111
  • Amsterdam

Déjà VU Festival

Kom naar hét campusfeest van het jaar!

Bekijk het programma

Programmagasten 

Babs Gons | Vrije Schrijver

Spoken word is de favoriete literaire vorm van de Vrije Schrijver Babs Gons. Zij schrijft ook korte verhalen, artikelen en columns. Zij is lid van de Academie van Kunsten en ontving vele prijzen. In haar Abraham Kuyper Lezing met de titel Ik draag mijn tong in mijn borst, duidt zij de hedendaagse spoken word-poëzie, met speciale aandacht voor de maatschappelijke rol van dit genre. Zij publiceerde een bloemlezing van Spoken Word teksten onder de titel Hardop. Recent verscheen van haar hand Doe het toch maar met haar eigen teksten.

Marjolein Moorman | Wethouder Onderwijs, Armoede en Inburgering

Kansengelijkheid is voor Marjolein Moorman de belangrijkste drijfveer om politiek actief te zijn. Als wethouder Onderwijs, Armoede en Inburgering wil ze meer investeren in goed onderwijs voor kinderen die dat het hardste nodig hebben. 

Wim Manuhutu | Historicus en erfgoed deskundige

Wim Manuhutu is sinds 2019 deeltijddocent politieke geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is betrokken bij verschillende initiatieven gericht op een kritisch onderzoek naar het koloniale verleden en de naweeën daarvan in de huidige Nederlandse samenleving

Shishani | Muzikant

Shishani betekent 'kroon' in een van de inheemse talen van Namibië. Shishani is een unieke veelzijdige artieste wiens muziek genres en culturen overstijgt. Ze is vocaliste, gitariste en songwriter, geliefd om haar relaxte en krachtige stem.

Onias Landveld | Spoken Word artiest

Onias Landveld is schrijver, voice-overacteur, verhalenverteller, spoken word-artiest en de voormalige stadsdichter van Tilburg. In 2015 won hij de Van Dale Spoken Award for Storytelling. Sindsdien geeft workshops in  spoken word en (corporate) Storytelling. Het laatste doceert hij aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, maar ook bij bedrijven en instellingen.

Rachel Diaz | Spoken word artiest

Rachel Rumai Diaz is schrijver, dichter, performance artist en programmamaker. Daarnaast is zij oprichter van het feministisch literair festival Zus en Zo, een platform dat zich richt op intersectionaliteit en modern zusterschap. Haar doel is om jongeren en jongvolwassen kennis te laten maken met woordkunst op een non-traditionele manier.

Host

Kila van der Starre

Kila van der Starre is literatuurwetenschapper en neerlandicus (Universiteit Utrecht) en werkzaam als freelance academicus en poëziecriticus. "In mijn onderzoek richt ik mij op het gebruik en de betekenis van poëzie in het alledaags leven. Ik ben geïnteresseerd in de manier waarop mensen poëzie gebruiken en laten circuleren buiten het boek."