Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Samen sparen is makkelijker dan alleen

10 februari 2021 13:45

Promotie van J. Lehmann, Faculteit der Sociale Wetenschappen, bij prof.dr. H. Ghorashi, dr. P.G.S.M. Smets, dr. B. Prins

Deelname aan een spaargroep kan financiële én sociale weerbaarheid vergroten. Dit blijkt uit onderzoek van sociaal wetenschapper Julie-Marthe Lehmann. Een spaargroep is een financiële zelfhulpgroep waarin de leden sparen en leningen aan elkaar verstrekken op basis verbondenheid en onderling vertrouwen.

Financiële kwetsbaarheid
Door de toenemende complexiteit en digitalisering van de particuliere financiële dienstverlening en gezien het feit dat de Nederlandse verzorgingsstaat de afgelopen jaren steeds meer is uitgekleed, groeit de financiële kwetsbaarheid van een grote groep Nederlanders. Volgens Lehmann is het juist nu van groot belang dat hier aandacht voor is: “Door de corona-crisis heeft een op de drie Nederlanders spijt niet meer geld te hebben gespaard.”

Sociaal netwerk
Het onderzoek van Lehmann, waarin vijf spaargroepen werden opgezet en gevolgd, toont aan dat mensen geholpen kunnen worden bij het opbouwen van een financiële buffer door deel te nemen aan deze spaargroepen. Deelnemers bouwen tevens een sociaal netwerk op door de ontmoetingen in de spaarkringen. Zo kunnen spaargroepen de positie van hun leden in de huidige participatiesamenleving versterken en voegen ze diversiteit toe aan het huidige, eenzijdige financiële landschap.

Livestream: Samen sparen is makkelijker dan alleen https://www.youtube.com/channel/UCnN8TaVYe83472ewz9CH9HA

Over Samen sparen is makkelijker dan alleen

Startdatum

  • 10 februari 2021

Tijd

  • 13:45