In een programma van drie maanden (september t/m november) komen zij in aanraking met de Nederlandse en elkaars context en leren daardoor hun eigen context te zien vanuit een ander perspectief. Door de studenten naar Amsterdam te brengen, worden internationale studenten met elkaar, maar ook met Nederlandse studenten, docenten en kerken verbonden. Door het overbruggen van deze kloven ontstaat een groot bewustzijn van de eigen context, kan een student vakinhoudelijk vooruitgang boeken en ontstaat er intercultureel contact.
In het programma is er een balans tussen drie componenten gevonden, namelijk blootstelling aan de Nederlandse kerkelijke en maatschappelijke context, academische vorming en de interactie en het theologiseren binnen deze multiculturele groep zelf. Tijdens hun verblijf in Nederland wonen de studenten daarom colleges bij, werken ze een aan individueel onderzoek en leren zij door middel van activiteiten de Nederlandse samenleving en Nederlandse kerken beter kennen.
Het Bridging Gapsprogramma wordt georganiseerd vanuit het Centre for Contextual Biblical Interpretation (Faculteit Religie en Theologie, VU en Protestantste Theologische Universiteit) en heeft een breed scala aan partners, namelijk de VUvereniging, de afdeling Zending van Kerk in Actie (KiA), de Gereformeerde Zendingsbond (GZB), het Sormanifonds, het Luthers Genootschap, het Catherina Halkes fonds en het Baptistenseminarie.