New University Building

Bezoekadres

De Boelelaan 1111
1081 HV Amsterdam

You will be able to enjoy an evening movie in the same space where lectures are given during the day - the New University Building will prioritize multifunctionality. The New University Building will combine teaching, research and the cultural programme of De Griffioen in the same rooms. The New University Building will occupy a central location on De Boelelaan and Campusplein. It is located between the Care and Welfare Educational Institute (OZW), the Transitorium and the Energy Centre. The New University Building features an underground car park: P3 VU Campus.

Together with O|2 Lab Building, the New University Building will replace most of the current Mathematics and Physics Building (W&N). The first tenants of the offices will be scientific research groups. There is scope for innovative teaching such as intensification, digitization, a range of study areas, and space for people to come together to exchange knowledge. The heart of the building will be formed by the atrium on the ground floor, where the grand café and shops will also be located. The first floor will accommodate the Library Learning Center (LLC). Architects Barry van Waveren and Jeroen van Schooten of Team V Architecten have designed a modest, flexible and sustainable (Breeam Excellent) building. The New University Building will ascend in steps, so that on the campus side it will be seven stories high and on De Boelelaan side it will be twelve stories high. The whole building will have 31,000 m2 of floor space and will be used mainly by computer scientists from VU Amsterdam, as well as by students from all faculties.

The new underground parking facility will have space for around 600 cars and 1.300 bicycles. By moving parking underground the quality of public space will be improved and the campus will feature more green areas. There will be three stories for parking, including facilities like charging stations for electric cars. Access to the parking garage (in and out) will be in Van der Boechorststraat. The bicycle parking facility will occupy one story under the new road that is created between the New University Building and OZW building.

Factsheet >

Het door Team V Architectuur ontworpen duurzame, innovatieve en multifunctionele gebouw wordt in 2020 officieel geopend. Het beslaat 31.000 m3 en is samen met het O|2 Labgebouw en het Onderzoeksgebouw VU de vervangende nieuwbouw voor het W&N gebouw. De gebruikers zijn de bètaonderzoeksgroepen zoals informatici en wiskundigen. Collegezalen zijn ook geschikt als theater- en filmzalen voor Rialto en Griffioen. Het hart van het gebouw is een atrium. Op de begane grond komen een grand café en diverse publieke voorzieningen.