Home > Onderwijs > Overig onderwijs > Cursussen voor studenten

Cursussen en workshops voor studenten

Cursussen zijn er in soorten en maten:

  • Bij het Centrum voor Studie en Loopbaan volg je cursussen en workshops die je (studie)vaardigheden vergroten. Denk bijvoorbeeld aan scriptie schrijven, snellezen, presenteren en faalangst. Sommige cursussen zijn gratis, voor de meeste geldt een laag studententarief. Kijk ook eens op de pagina ‘Studeren doe je zo!’ naar de clips over studievaardigheden.
  • Op de Griffioen kun je terecht voor ruim zeventig verschillende cursussen en workshops. Van edelsmeden tot meditatie, van schilderen tot percussie. De cursussen zijn voor iedereen toegankelijk, maar studenten betalen minder dan niet-studenten.
  • HOVO Amsterdam biedt jaarlijks zo'n 100 cursussen en collegereeksen aan op het gebied van kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, exacte vakken en meer. De cursussen zijn van een algemeen academisch niveau en zijn toegankelijk voor iedereen vanaf vijftig jaar. Cursussen duren circa vier tot tien weken en vinden plaats in het voorjaar, de zomer en het najaar.

Talencursussen

TalencursusHet Centrum voor Studie en Loopbaan biedt cursussen Nederlands aan, voor zowel mondelinge als schriftelijke vaardigheden. Daarnaast hebben ze cursussen Engels in het programma: Allround Engels, Scientific writing en Presentation skills.

Bij het Taalloket kun je terecht voor een toets Engels, waarmee je kunt nagaan of je Engels van voldoende niveau is voor je studie aan de VU. Zeker als je een Engelstalige master gaat doen, is je taalniveau van groot belang.

Wil je wetenschappelijker op de zaken in gaan, dan kun je de minoren van de Faculteit Letteren eens bekijken. Wellicht zit er iets voor je tussen waarmee je je vrije keuzeruimte kunt invullen. Ook voor Spaans kun je op de faculteit Letteren terecht. Mocht het daar niet lukken, probeer het dan op de UvA.

Voor andere talen en/of gewonere cursussen (lager tempo, alleen spreekvaardigheid, etc.) kun je terecht bij de Volksuniversiteit: goede cursussen voor een redelijke prijs. Ze zitten door het hele land en hebben onder andere vestigingen in Amsterdam en in Amstelveen.

En waar spreken ze beter vreemde talen dan in het buitenland? Als je weg gaat via Erasmus, dan kun je vooraf aan je verblijf een talencursus doen (als het een kleine taal is) via het EILC-programma. Kijk voor meer informatie over studeren in het buitenland op de pagina's van Bureau Internationalisering.

Cursussen bij de UB

De Universiteitsbibliotheek verzorgt allerlei gratis cursussen en trainingen rond informatievaardigheden voor studenten. Zo kun je workshops volgen over het zoeken/vinden van wetenschappelijke literatuur of het gebruik van de verschillende tools (software). Ook biedt de UB webcursussen over dit onderwerp aan, voor zowel beginners als gevorderden. De cursussen zijn geschikt voor zelfstudie.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam

spamfuik@vu.nl