Masterclass Scheikunde

Deze masterclass zit helaas vol, je kunt je niet meer aanmelden.

Wanneer een ernstige misdaad is gepleegd, wordt altijd de recherche ingeschakeld. De recherche bekijkt en onderzoekt de plaats delict, zoekt bewijsmateriaal en neemt allerlei monsters af. Niet alleen een vingerafdruk zou naar de dader kunnen leiden. Met de huidige technieken kan zelfs een haar of huidschilfer de dader verraden.

De masterclass
Al het bewijsmateriaal wordt nageplozen in een zogenaamd sporenonderzoek. Dit gebeurt met verschillende chemische analyse methoden. Daarmee kunnen de omstandigheden waaronder de moord is gepleegd, in kaart worden gebracht. De resultaten kunnen verschillende mogelijkheden uitsluiten, maar soms ook directe aanwijzingen naar de dader opleveren. Vervalste cheques spelen een belangrijke rol, dus moet de gebruikte inkt geanalyseerd worden. Gasmensgsels waarin zich koolstofmonoxide bevindt, moeten worden geinterpreteerd. Heeft de dader bloedsporen proberen te wissen? En heeft hij zo misschien toch zijn DNA achtergelaten?

De opzet van de masterclass

In de tweedaagse masterclass 'Forensische chemie' wordt een moord onderzocht. De politie heeft inmiddels een verdachte zonder alibi en met motief. Alleen het bewijsmateriaal is nog niet rond...en daar gaan jullie voor zorgen! Je krijgt zowel colleges als practica. De chemische disciplines die aan bod komen zijn:

• analytische chemie (inkt, spectroscopie)
• fysische chemie (gasmengsels, diodes)
• theoretische chemie (interpretatie spectra, rekenen aan CO)
• organische chemie (bloedsporen)
• biochemie(DNA-analyse).

Ooit gedacht dat chemie zo'n belangrijke rol speelt bij het oplossen van misdaden?
 
Deze masterclass is voor excellente 5 en 6 vwo leerlingen, die op zoek zijn naar extra uitdaging. Dit is de reden dat we graag vooraf een motivatiebrief willen, waarin je uitlegt waarom je interesse juist naar deze masterclass uitgaat.  De brief kun je mailen naar masterclass@beta.vu.nl.

De masterclass omvat 15 studielasturen. 

Datum
27 en 28 maart 2014  
 
Meer weten?
Stuur een e-mail naar masterclass@beta.vu.nl of bel (020) 5987651.
Meer informatie over de opleiding Scheikunde?
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam
Direct naar:
Bachelordag Kom een Dagje studeren!

spamfuik@vu.nl