Klimaatklokken die aftellen als een tijdbom. Wetenschappers die waarschuwen voor een zesde massale uitstervingscrisis. En secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties die ‘making peace with nature’ als dé uitdaging van deze eeuw bestempelt. De boodschap is eensgezind: het is 2 voor 12. We moeten nu verduurzamen om de aardopwarming, milieuvervuiling, klimaatverandering en de drastische gevolgen ervan tegen te gaan. Er is een wereld te winnen. Voor huidige en toekomstige generaties.
Hoe brengen we mens, milieu en markt weer in gezond evenwicht? Deze vraag staat centraal in het onderwijs en onderzoek van het VU-profielthema Science for Sustainability. En komt ook tot uiting in ons streven naar een duurzame VU-organisatie. De ambitie: een ecologisch gezonde, sociaal rechtvaardige en economisch levensvatbare wereld. Want klimaatverandering gaat niet alleen over natuur en milieu, maar juist ook hoe we daar als mens en maatschappij mee omgaan.
De manier waarop we als samenleving economieën en organisaties inrichten en besturen. Hoe we energie, voedsel en water produceren, consumeren en ons brood verdienen. In welke mate we land, planten, dieren, bossen en het leven in zee beschermen. En hoe we de lusten en de lasten verdelen over de verschillende marktpartijen en de bevolking. Dichtbij en ver van huis.
Als brede universiteit met een sterk maatschappelijke focus bestuderen en pakken we duurzaamheidsvraagstukken dan ook integraal en interdisciplinair aan. Van bèta-, sociaal-, en gedragswetenschappers tot economen, theologen en juristen: iedere VU-faculteit is in meer of mindere mate bij dit profielthema betrokken. Daarnaast werken we nauw samen met maatschappelijke partners, overheden en bedrijven. Lokaal, landelijk en internationaal. Dat leidt tot waardevolle inzichten en duurzame initiatieven met impact.
Duurzame ontwikkelingstrajecten met impact
VU-wetenschappers en VU-studenten bestuderen bijvoorbeeld hoe we met kunstmatige intelligentie het weer op lange termijn beter kunnen voorspellen. Zodat regeringen en partners over de hele wereld tijdig kunnen anticiperen op droogte, overstromingen en cyclonen. Hoe we met betere regulatie en transparantie de voedselketen verduurzamen en voedselverspilling verminderen. Hoe we beschikbare grond beter benutten, en schadelijke ontbossing en winning van palmolie juist tegengaan. Hoe we koolstof van zware industrie anders kunnen opslaan en daarmee de uitstoot van CO2 reduceren. En hoe we met blauw-groene daken de biodiversiteit verrijken en wateroverlast in stedelijke gebieden voorkomen.
Of hoe we in cocreatie met mensen in arme nederzettingen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika werken aan duurzame oplossingen die zelfredzaamheid bevorderen en inspelen op de lokale omstandigheden, tradities en behoeften. Of de gevolgen van klimaatverandering zoals honger en migratie voor hen kunnen beperken. En hoe mangroven de impact van overstromingen in Vietnam verminderen, de visstand verbeteren en de weerbaarheid van vrouwen versterken.
Eerlijke en duurzame wereld
Want juist de allerarmsten en de meest kwetsbare mensen in onze samenleving ondervinden (als eersten) de gevolgen van bijvoorbeeld milieuverontreiniging en klimaatverandering. Ondertussen ervaren we ook in de westerse wereld steeds meer de dramatische gevolgen. Daarom werken we samen aan een eerlijke en duurzame wereld. Voor nu, later en de verre toekomst. Doe met ons mee!