Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Human Health and Life Sciences

Hoe blijven we zo gezond en vitaal mogelijk? In dit profielthema bestuderen wetenschappers en studenten van de VU hoe we dat kunnen realiseren. Met oog voor menselijk verschil en persoonlijke situatie. En met grip op ieders eigen gezondheid en ziekte.

Wie ziek is, wil zo snel mogelijk beter worden. Wie chronisch ziek is, wil zo goed mogelijk met de ziekte, aandoening of beperking kunnen omgaan en leven. Maar het liefst willen we allemaal gezond zijn en blijven. Onder het motto ‘voorkomen is beter’ zet de VU zich in om dat zo goed mogelijk te kunnen bewerkstelligen. Met onderwijs, onderzoek en samen met partners.

Gezond leven blijkt niet altijd makkelijk. We zitten veel, en bewegen en sporten te weinig. We ervaren steeds vaker en op steeds jongere leeftijd stress op school, tijdens studie en in ons werk. We eten te ongezond, daartoe onder meer verleid door het uitgebreide assortiment in de supermarkten. En drinken, roken, blowen of een pilletje nemen is voor een groeiende groep binnen onze samenleving een vaste gewoonte.

Tegelijkertijd leven we langer, wat onze planeet steeds meer belast. Door beperkingen of ziekte kunnen steeds grotere groepen mensen op steeds jongere leeftijd minder of niet participeren in onze samenleving. Onze vraag naar zorg neemt toe, terwijl de financiering ervan en de beschikbaarheid van personeel nu al grote knelpunten zijn. Dit alles heeft zijn weerslag op de arbeidsmarkt, de economie, onze hele samenleving.

Hoe verdelen we met steeds meer mensen de beperkt beschikbare zorg zo duurzaam en rechtvaardig mogelijk? Hoe ondersteunen we mensen om gezond te leven en helpen we hen om hun gezondheid en welbevinden te bevorderen? Hoe kunnen we zo tijdig en goed mogelijk diagnosticeren en mensen beter maken? Hoe verkleinen we gezondheidsverschillen tussen sociale groepen? Hoe versterken we de eigen regie en verwezenlijken we meer grip op eigen gezondheid en (chronische) ziekte? En hoe houden we de zorg toekomstbestendig, toegankelijk en kwalitatief hoogstaand? Al deze vragen staan centraal in het onderwijs en onderzoek van het VU-profielthema Human Health and Life Sciences.

Gezond blijven

We willen helpen voorkomen dat mensen gezondheidsproblemen krijgen, en mensen stimuleren zo lang mogelijk te blijven meedoen aan de samenleving. In onze aanpak staan de persoonlijke situatie en leefomgeving van mensen centraal. We kijken bijvoorbeeld ook naar het leven thuis, op school, op het werk, de fysieke leefomgeving en het sociale netwerk.

Zo onderzoeken we de invloed van suiker in frisdrank op het lichaamsgewicht en de impact van de verpakking of aankoopplek op het eetgedrag van ouders en scholieren. Met onderzoek naar prestatiedruk, schermgebruik en slaap analyseren we hoe we het mentale welzijn van tieners kunnen verbeteren. En we zorgen dat mensen al jong beseffen hoe ze met de juiste voeding, beweging en leefstijl hun biologische leeftijd kunnen verlagen.

Vroegtijdig ingrijpen

Reeds aanwezige aandoeningen willen we vroegtijdig opsporen en zo gunstig mogelijk laten verlopen. Dankzij cohortstudies onder veel verschillende groepen in onze samenleving krijgen we wetenschappelijk inzicht in de gezondheidsverschillen tussen vrouwen, mannen en mensen met verschillende culturele of sociale achtergronden. En op basis van interventiestudies weten we steeds beter welke behandelingen wel en niet werken voor mensen met bijvoorbeeld obesitas, kanker, een hart- of spierziekte, verslaving, psychische of neurologische stoornis. Zo kunnen we iemand met een verhoogd risico of genetische aanleg voor een bepaalde ziekte of aandoening beter volgen, gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen, en persoonlijker behandelen.

Grip op ziekte hebben

Daarnaast helpen we mensen om meer grip op hun ziekte en gezondheid te krijgen, en om hun kwaliteit van leven te verhogen wanneer hun ziekte of aandoening langdurig of chronisch blijkt. Zo weten we bijvoorbeeld dankzij de eerdergenoemde cohort- en interventiestudies hoe mensen beter kunnen leren omgaan met ziektes als Alzheimer, MS of autisme. Met VR verminderen we bij mensen met de ziekte van Parkinson het gevoel dat hun voeten ‘vastgeplakt’ zitten. En we maken kwetsbare ouderen bewust van het belang van voldoende bewegen en voedzaam eten, zodat ze verminderde zelfstandigheid door verlies van spierkracht en bijvoorbeeld een val beter kunnen voorkomen.

Metropoolregio Amsterdam toonaangevend

Op de VU-campus maken we gebruik van hypermoderne faciliteiten en technologieën. Zo kunnen we bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer vroegtijdig opsporen, de kans op blindheid verkleinen voor mensen met een oogziekte, slokdarmkanker beter en betaalbaar diagnosticeren, astma effectiever behandelen en neurologische afwijkingen haarscherp in beeld brengen. Met de nabijheid van de twee universitaire medische centra van Amsterdam UMC, het European Medicines Agency (EMA), het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam, diverse mooie start-ups en de krachtige clustering van bèta- en medisch-wetenschappelijk onderzoek, hebben we in Amsterdam een toonaangevende positie in de bewegings-, gezondheids- en biowetenschappen.

Mens en leefomgeving

Wie als huishouden te maken heeft met werkloosheid, schulden, onderwijs- en huisvestingsproblemen, ziet minder kans om actief bezig te zijn met een gezonde leefstijl. Binnen het profielthema werken we dan ook veel samen met burgers en maatschappelijke partners, zoals de gemeente, schuldsaneerders en onderwijscoaches. Ook onderzoeken we bijvoorbeeld hoe we buurten in Amsterdam zo kunnen inrichten dat mensen meer gaan bewegen. Denk aan autoluwe straten, veilige speeltuinen, gezonde scholen en kantines en

toegankelijke wegen voor ouderen en mensen met een beperking. De kennis die we in Amsterdam opdoen, delen we met beleidsmakers bij overheden, kennisinstellingen, maatschappelijke partners en innovatieve bedrijven. En die wordt vervolgens regionaal, landelijk en zelfs wereldwijd benut. Zo werken we iedere dag samen aan een vitale toekomst voor iedereen.

Waarom artsen zich ook moeten bezighouden met klimaatverandering

Waarom artsen zich ook moeten bezighouden met klimaatverandering

Geneeskundestudenten Sarah, Philip en Gabrielle dragen graag bij aan een betere wereld, door te pleiten voor Planetary Health als leidraad in hun curriculum. Hoe en waarom? Dat vertellen ze in deze podcast.

Beluister de podcast
Team CO₂-assistant

Human Health & Life Sciences binnen de VU

Podcast Op je Gezondheid: voedingsfabels met Jaap Seidell

Hoe maak je gezonde keuzes met al die voedselmarketing om ons heen? VU hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell praat hierover in deze podcast.

Luister de podcast

Bijdragen aan SDG’s 

We dragen met dit profielthema bij aan de volgende Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s): geen honger (SDG 2), goede gezondheid en welzijn (SDG 3), kwaliteitsonderwijs (SDG 4), gendergelijkheid (SDG 5), eerlijk werk en economische groei (SDG 8), ongelijkheid verminderen (SDG 10) en verantwoorde consumptie en productie (SDG 12).

Onderwijs Human Health & Life Sciences

  • Bacheloropleidingen

    Bachelor Bewegingswetenschappen

    Hoe kan iemand met een dwarslaesie weer fietsen? Wat gebeurt er in de hersenen als we lopen of struikelen? Hoe kunnen we de fysieke en mentale belasting van sporters monitoren om overtraining te voorkomen?

    Tijdens deze bacheloropleiding leren studenten alles over bewegen en hoe ze beweging in de sportpraktijk en gezondheidszorg optimaal kunnen inzetten.

    Bachelor Biologie
    Hoe voorkomen we dat bacteriën resistent worden tegen antibiotica? Hoe kunnen we opmerkelijk gedrag van dieren verklaren? Tijdens deze opleiding leren studenten alles over leven, biodiversiteit, ecologie, duurzame leefomgeving, gezondheid, evolutie en moleculaire biologie.

    Bachelor Biomedische wetenschappen

    Hoe gebruikt ons lichaam voedsel voor energie? Wat gebeurt er precies in het immuunsysteem als we ziek zijn? Hoe onderzoeken we nieuwe behandelmethodes voor een ziekte als kanker? Studenten bestuderen gedetailleerd de processen die zich in het menselijk lichaam afspelen.

    Bachelor Farmaceutische wetenschappen

    Hoe kunnen geneesmiddelen ziekteprocessen beïnvloeden? Wat gaat er precies mis in de cel bij een ziekte? Hoe testen we de effectiviteit, afbraak en bijwerkingen van medicijnen? Studenten leren vanuit een moleculair en scheikundig perspectief geneesmiddelen ontwikkelen.

    Bachelor Gezondheid en leven

    Hoe verminderen we milieuvervuiling door overmatig medicijngebruik? Wat is het effect van alcohol drinken door een zwangere vrouw op de ontwikkeling van haar ongeboren kind? Studenten bestuderen tijdens deze bachelor alle aspecten van leven, gezondheid en ziekte, en richten zich ook op de duurzaamheid van onze gezondheidszorg.

    Bachelor Gezondheidswetenschappen

    Moeten we de HPV-vaccinatie verplicht stellen? Hoe pakken we obesitas aan? Zijn er over 20 jaar nog grote ziekenhuizen zoals we die nu kennen? Studenten gaan aan de slag met actuele gezondheidsvraagstukken en werken vanuit verschillende invalshoeken aan duurzame oplossingen.

    Bachelor Medische natuurwetenschappen

    Hoe halen we meer informatie over Alzheimer uit een MRI-scan? Hoe kunnen we kanker gerichter bestrijden? Hoe werkt DNA-replicatie? Tijdens deze opleiding slaan studenten een brug tussen fundamenteel onderzoek en de praktijk in de kliniek.

    Bachelor Psychologie

    Waarom gaan mensen in panieksituaties op de vuist met hulpverleners? Hoe helpen we mensen die het leven niet meer zien zitten? Spelen genen een rol bij ADHD? In deze opleiding bestuderen studenten hoe mensen verschillen in denken, gedrag en gezondheid en hoe we dit kunnen beïnvloeden.

    Bachelor Scheikunde
    Hoe maken we nieuwe moleculen voor nieuwe medicijnen? Hoe sporen we drugs op in bloed of rioolwater? Tijdens deze gezamenlijke opleiding van de VU en Universiteit van Amsterdam bestuderen studenten alle richtingen van de chemie om processen, producten en materialen te verbeteren, en nieuwe te ontwerpen.

  • Minoren

    Minor Biomedische beeldvorming

    Studenten leren tijdens deze minor over de fysische en chemische principes van beeldvorming, zoals microscopie, spectroscopie, röntgenstraling, ultrageluid, PET, MRI en CT. Ook gaan ze aan de slag met het bewerken van beeld en beeldanalyses om de gewenste informatie uit de gemaakte beelden te halen. 

    Minor Cancer-Immune Diseases-Personalized Therapies

    Deze minor behandelt verschillende immuungerelateerde processen die bij vrijwel elke ziekte een cruciale rol spelen. Het is vaak het evenwicht in het immuunsysteem dat de uitkomst van een ziekte bepaalt, variërend van weefselvernietiging of de ontwikkeling van kanker tot volledige genezing.

    Minor Communicatie over gezondheid

    Hoe zetten we sociale media en marketingtechnieken in om gewoonten en voorkeuren van individuen te veranderen? Wat zijn de juridische kaders voor communicatie tussen zorgverleners en patiënten? In deze minor gaan studenten aan de slag met communicatie binnen de medische sector.

    Minor Five Big Issues in Health

    Hoe bieden we het hoofd aan maatschappelijke problemen, zoals drugsmisbruik, werkstress, ongezonde voedselconsumptie of gebrek aan beweging? Wat zijn de gevolgen hiervan voor de gezondheid en onze samenleving? Studenten gaan in deze minor op zoek naar de antwoorden.

    Minor Global Health

    Wat zijn de effecten van klimaatverandering, migratie en stijgende gezondheidskosten op onze gezondheid en de zorg? Tijdens deze minor werken studenten samen met lokale en internationale stakeholders aan complexe gezondheidsvraagstukken.

  • Masteropleidingen

    Master Biomedical Technology and Physics

    Hoe vertalen we fundamenteel onderzoek naar innovatieve biomedisch-technische oplossingen? Tijdens deze master verdiepen studenten zich in de medische fysica, biofysica en klinische technologie en werken ze aan oplossingen voor onze gezondheidszorg.

    Master Geneeskunde

    Wie is de mens achter de patiënt? Hoe kan een arts meegaan met de nieuwste ontwikkelingen? De masteropleiding Geneeskunde leidt studenten op tot basisarts. Ze brengen de opgedane kennis uit de bacheloropleiding in de praktijk via coschappen bij ziekenhuizen en andere zorginstellingen, en verdiepen zich in complexe zorgvraagstukken.

    Master Genes in Behaviour and Health

    Welke invloed hebben genen op ons gedrag, welzijn en onze gezondheid? Studenten onderzoeken tijdens deze master in hoeverre verschillen tussen mensen herleidbaar en verklaarbaar zijn door ons DNA en bestuderen de invloed van omgevingsfactoren.

    Master Health Sciences

    Hoe bestrijden we infectieziekten? Hoe kunnen we gezond én duurzaam eten? Waardoor stijgen de zorgkosten? In de master Health Sciences dragen studenten bij aan het ontwikkelen en implementeren van interventies om gezondheidsvraagstukken op te lossen.

    Master Human Movement Sciences

    Hoe helpen we ouderen mobiel en onafhankelijk te zijn? Hoe kunnen atleten topprestaties leveren met gebruikmaking van hun spieren? Wat zijn de geheimen van het menselijk bewegingsapparaat? Deze masteropleiding leert studenten alles over sport, ouder worden en vitaliteit, revalideren en aandoeningen van het bewegingsapparaat, en weefselfunctie en -herstel.

    Master Neurosciences

    Hoe werken onze hersenen en waarom kunnen disfuncties tot hersenaandoeningen leiden? Tijdens de master Neurosciences leren studenten alles over de hersenen en kunnen zij ziekten zoals Alzheimer, ALS en Parkinson beter begrijpen en bestrijden.

  • Extracurriculaire activiteiten

    In het dreamteam werken bachelor- en masterstudenten van uiteenlopende opleidingen gedurende een academisch jaar samen aan een opdracht binnen het profielthema Human Health and Life Sciences.

    Dreamteam VU ProFit

    Niet iedereen leeft even gezond. De COVID-19-pandemie heeft bij veel mensen gezorgd voor verslechtering van hun leefstijl. Dreamteam VU ProFit ontwikkelt een nieuwe aanpak om die van VU-medewerkers en -studenten te verbeteren. Het team maakt gebruik van innovatieve metingen en methoden op het gebied van voeding, bewegen, psychosociale factoren (zoals stress en motivatie) en/of slaap. De verzamelde informatie wordt gebruikt om advies op maat te geven. Ook voert het team metingen uit in de labs van de afdelingen Bewegingswetenschappen, Gezondheidswetenschappen en Psychologie om de effecten van de nieuwe aanpak te testen. De metingen worden gebruikt om de verbeteringen in leefstijl te monitoren en kwantificeren.

    De studenten ontwikkelen zich zo op academisch, persoonlijk en maatschappelijk vlak. Dit draagt bij aan A Broader Mind. Na afloop van het jaar gaat een nieuw studententeam verder met het project.

    Dreamteam PULSE-Racing
    In het dreamteam werken bachelor- en masterstudenten van uiteenlopende opleidingen gedurende een academisch jaar samen aan een opdracht binnen het profielthema Human Health and Life Sciences.

    Dreamteam PULSE Racing wil de mobiliteit en vitaliteit van atleten met een dwarslaesie verbeteren met behulp van functionele elektrostimulatie (FES). Bij FES trekken de spieren samen, doordat pulsen via de huid naar de zenuwen gestuurd worden. Zo kunnen atleten met een dwarslaesie weer fietsen. PULSE Racing doet mee aan (inter)nationale wedstrijden en heeft zelfs goud gewonnen op de Cybathlon, een wedstrijd waarin getalenteerde paratleten met geavanceerde robotica strijden om de gouden plak. Het dreamteam brengt sport, revalidatie en techniek samen en probeert de bekendheid van FES te vergroten om nog meer atleten te laten proeven van de mogelijkheden en voordelen van FES.

    De studenten ontwikkelen zich zo op academisch, persoonlijk en maatschappelijk vlak. Dit draagt bij aan A Broader Mind. Na afloop van het jaar gaat een nieuw studententeam verder met het project.

Onderzoek Human Health and Life Sciences

  • Focus op preventie

    Ons onderzoek richt zich vooral op preventie. Hoe blijven mensen gezond en vitaal? Hoe sporen we ziektes vroegtijdig op en kunnen we beter en gerichter behandelen? Hoe vergroten we de zelfredzaamheid van mensen met een ziekte, aandoening of beperking? Hoe versterken we de regie op hun eigen gezondheid en welzijn? En wat kunnen bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties bijdragen aan een gezonde en duurzame manier van leven?

    We doen veel onderzoek naar brede maatschappelijke gezondheidsvraagstukken op het gebied van kanker, het metabool syndroom (overgewicht en diabetes type 2), neurodegeneratie (ziekte van Alzheimer, Parkinson, MS, ALS), psychische stoornissen (zoals depressie en autisme), immunologie en infectieziektes, cardiovasculair risico, maag-lever-darmaandoeningen, sarcopenie, pijn en ondervoeding.

  • Betrokken faculteiten

  • Betrokken onderzoeksinstituten

    Amsterdam Institute of Molecular and Life Sciences (AIMMS)

    Hoe komen microplastics in ons bloed en zijn ze schadelijk? Wat is het effect van chemische stoffen in schoonmaakproducten op onze hormoonhuishouding? Hoe kunnen we een nieuwe generatie duurzame antibiotica ontwikkelen? Welke rol spelen eiwitten bij de ziekte van Alzheimer? Het onderzoeksinstituut AIMMS maakt en detecteert moleculen en bestudeert hun impact in de context van de biotechnologie, de geneeskunde en het milieu. Het instituut wil doorbraken in de moleculaire, farmaceutische en levenswetenschappen realiseren om zo innovaties te kunnen ontwikkelen die de menselijke gezondheid verbeteren en de duurzaamheid vergroten.

    Amsterdam Movement Sciences

    Hoe kunnen we ouderen tijdens het lopen trainen om beter hun balans te bewaren? Hoe kan het dat de prestaties van topsporters soms boven verwachting zijn en dan weer zwaar tegenvallen? Hoe kunnen we bij mensen met de ziekte van Parkinson het gevoel verminderen dat hun voeten aan de grond ‘vastgeplakt’ zitten? Amsterdam Movement Sciences doet onderzoek naar het menselijk bewegen, de fysieke fitheid en naar hoe fysieke en mentale fitheid aan elkaar gerelateerd zijn. Doel is het menselijk welzijn en de maatschappelijke deelname te bevorderen, van sporters, studenten en werknemers tot ouderen, mensen met de ziekte van Alzheimer, een spierziekte, obesitas of een beperking.

    Amsterdam Neuroscience

    Zit een goed geheugen in onze genen? Hoe sporen we in een vroeg stadium de ziekte van Alzheimer op? Wat doet het drinken van een kop koffie met onze hersenen? Amsterdam Neuroscience wil het inzicht in gezonde en zieke hersenen en het zenuwstelsel vergroten door geïntegreerd fundamenteel, translationeel en klinisch onderzoek. Clinici en wetenschappers van de VU, het Amsterdam UMC en de Universiteit van Amsterdam werken samen binnen translationele onderzoeksprogramma’s, gericht op specifieke ziektemechanismen voor hersenen en zenuwstelsel, en op technologische innovatie en fundamenteel onderzoek.

    Amsterdam Public Health

    Hoe stimuleren en ondersteunen we mensen om gezond te blijven? Hoe houden we de zorg duurzaam en toegankelijk? Hoe kunnen we jongeren met mentale problemen beter bereiken en ondersteunen? Hoe stemmen we de zorg beter af op culturele, etnische, sociaaleconomische, psychologische, metabole, genetische en individuele verschillen? Amsterdam Public Health doet onderzoek dat bijdraagt aan het gezond blijven van individuen en diverse bevolkingsgroepen tijdens hun levensloop. Onderzoekers van de VU, het Amsterdam UMC en de Universiteit van Amsterdam werken intensief samen met zorgprofessionals, maatschappelijke organisaties, docenten en beleidsmakers. De opgedane kennis in de metropool Amsterdam wordt gedeeld met en toegepast bij private en publieke organisaties over de hele wereld.

    LaserLab Amsterdam

    Hoe herkennen we in een vroeg stadium verkeerde cellen? Hoe brengen we longziektes met een hoge resolutie in beeld? Hoe voorspellen we beter welke medicijnen aanslaan? Hoe kunnen we gerichter behandelen? LaserLab Amsterdam doet baanbrekend onderzoek in de sleutelgebieden: fysica van licht, fysica van energie, biofotonica en microscopie, analytische chemie en spectroscopie, moleculaire biofysica, en licht-weefselinteracties. LaserLab Amsterdam is een samenwerking van de VU, het Amsterdam UMC en de Universiteit van Amsterdam. Wetenschappers en artsen maken bij hun onderzoek gebruik van zeer geavanceerde medische imaging-technieken.  

Organisatie Human Health & Life Sciences

  • Diner Pensants Grand Challenges

    In 2024 organiseert het team van Human Health and Life Sciences een serie van workshops. Het doel van deze workshops is om VU-onderzoekers uit verschillende disciplines met elkaar in contact te brengen, en dialoog en kennisdeling aan te moedigen voor de aanpak van grote maatschappelijke uitdagingen binnen het thematische domein van het profielthema. Deze workshops bieden een uniek forum voor wetenschappers om samen te werken en te innoveren, en zo de gezamenlijke missie vooruit te helpen: duurzaam, gezond leven en welzijn voor iedereen.

    Ben je een onderzoeker? Meld je dan nu aan voor een van de workshops! Succesvolle voorstellen komen in aanmerking voor initiële financiële ondersteuning door het profielthema, met seed funding tot 10.000 euro, inclusief ondersteuning en projectbegeleiding.  

Meer weten over Human Health and Life Science?

Neem contact op!

h2ls@vu.nl

Direct naar

Onderzoek Research and Impact Support Portal Universiteitsbibliotheek Persvoorlichting VU

Studie

Onderwijs Studiegids Canvas Studentenbalie

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Over ons Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam